- Home
- Externe
- WASHINGTON, (04.08.2018, 06:00)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Performanţa Apple reflectă ascensiunea megacompaniilor, dar situaţia poate genera dezechilibre economice şi sociale
Performanţa Apple de a atinge valoarea de peste 1.000 de militarde de dolari reflectă ascensiunea megacompaniilor puternice, reprezentând un moment crucial pentru sistemul capitalist, comentează New York Times, avertizând însă că amplificarea profiturilor poate genera dezechilibre sociale.
Urmărește
2496 afișări
NYT: Performanţa Apple reflectă ascensiunea megacompaniilor, situaţia poate genera dezechilibre
"Ne confruntăm cu unul dintre cele mai importante fenomene. Este vorba de creştere economică, de inegalităţi economice şi de bunăstarea consumatorilor", afirmă Roni Michaely, economist la Universitatea Geneva.
În ultimele decenii, distribuirea profiturilor corporative în SUA a suferit modificări profunde. În 1975, 109 companii colectau jumătate dintre profiturile tuturor companiilor tranzacţionate public. În momentul de faţă, profiturile sunt colectate de doar 30 de companii, conform unui studiu efectuat de Kathleen M. Kahle, profesor de Finanţe la Universitatea din Arizona, şi de René M. Stulz, economist la Universitatea de Stat din Ohio.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Analiştii economici sunt de acord că tendinţa actuală este în sensul concentrării profiturilor corporative, un fenomen real care ar putea avea efecte pe termen lung.
În momentul lansării iPhone, în 2007, dispozitivul a început să transforme modul în care societatea interacţionează cu tehnologia. De atunci, au fost vândute peste 1,4 miliarde de iPhone-uri. Apple şi Google furnizează software pentru 99% dintre smartphone-uri. Facebook şi Google obţin 59 de cenţi pentru fiecare dolar investit în publicitate online în Statele Unite. Compania Amazon exercită dominaţie puternică în domeniul comerţului online şi devine din ce în ce mai activă în difuzarea de conţinut muzical şi video.
Dar tendinţa nu se limitează la tehnologia informaţională. În prezent, aproape jumătate dintre activele sistemului financiar american sunt deţinute de cinci bănci, deşi la sfârşitul anilor 1990 principalele cinci bănci controlau doar puţin peste 20% din pieţe. În ultimul deceniu, şase dintre cele mai mari companii aeriene din SUA au fuzionat în trei.
Anul acesta, cinci companii din domeniul tehnologiei informaţionale - Facebook, Apple, Amazon, Netflix şi Alphabet (din care face parte Google) - au generat jumătate din profiturile înregistrate în topul 500 realizat de Standard & Poor’s. Apple este singura companie cu valoarea de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, dar anul acesta Amazon s-a apropiat mult, fiind evaluată acum la peste 880 de miliarde de dolari.
"Unii economişti afirmă că firme precum Apple, Amazon şi Google au făcut investiţii masive pentru a obţine poziţii dominante pe piaţă, astfel că acum pot obţine profituri enorme fără a avea cheltuieli mari pentru forţa de muncă. Alţi economişti argumentează că reducerea numărului de companii dintr-un anumit domeniu are ca efect diminuarea concurenţei pentru angajaţi şi mai puţine presiuni pentru majorări salariale. (...) Însă, chiar dacă devin puternice, companiile nu sunt invincibile. Pot deveni susceptibile să fie vizate de atacuri ale politicienilor sau autorităţilor de reglementare. Acest lucru se întâmplă în vremuri în care populismul a căpătat amploare atât în zona politică de stânga, cât şi în dreapta", notează NYT, amintind că Google a fost amendată recent în Uniunea Europeană cu 4,3 miliarde de euro (5 miliarde dolari), reţeaua de socializare online Facebook este obligată să securizeze datele utilizatorilor, iar preşedintele american, Donald Trump, îl critică frecvent pe Jeff Bezos, directorul general de la Amazon.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe