- Home
- Externe
- (14.04.2020, 16:48)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Războiul de lungă durată al lui Vladimir Putin cu sistemul ştiinţific american. "Un deceniu al dezinformărilor”
- The New York Times: Războiul de lungă durată al lui Vladimir Putin cu sistemul ştiinţific american
- NYT: "Un deceniu al dezinformărilor promovate de preşedintele Rusiei Vladimir Putin a generat confuzie pe scară largă, afectând instituţii majore şi încurajând răspândirea bolilor letale"
- Conform experţilor, obiectivul lui Vladimir Putin este să îi prezinte pe oficialii americani ca fiind ignoranţi faţă de alertele de sănătate şi, deci, ameninţări grave la adresa siguranţei publice
Urmărește
1130 afișări
Sursa: Profimedia Images
Campaniile pentru dezinformare promovate în ultimii ani de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au propagat confuzie, afectând instituţii importante şi încurajând răspândirea bolilor mortale, afirmă analişti citaţi de cotidianul The New York Times.
Pe 3 februarie, imediat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat coronavirusul urgenţă de nivel global, un cont obscur de Twitter din Moscova a început să retransmită informaţii de pe un blog american. Spunea că patogenul era o armă biologică menită să imobilizeze şi să omoare. În titlu se afirma că dovezile ar fi "incontestabile", deşi oameni de ştiinţă de top respinseseră deja această ipoteză şi stabiliseră că virusul este natural.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Pe măsură ce pandemia s-a răspândit pe glob, a fost însoţită de o intensificare periculoasă a informaţiilor false - «o infodemie», conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unii analişti afirmă că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a jucat un rol principal în răspândirea de informaţii false, în cadrul unui efort mai larg de discreditare a Occidentului şi de a-şi distruge din interior inamicii. Camera Reprezentanţilor din SUA, Senatul şi agenţiile de informaţii s-au concentrat, în mod tipic, pe ingerinţele electorale în examinarea îndelungatei campanii a preşedintelui Putin. Dar repercusiunile sunt mai ample", afirmă editorialistul William J. Broad, într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Îndelungatul război al lui Putin cu sistemul ştiinţific american / Un deceniu al dezinformărilor promovate de preşedintele Rusiei Vladimir Putin a generat confuzie pe scară largă, afectând instituţii majore şi încurajând răspândirea bolilor letale".
O investigaţie efectuată de NYT - care include zeci de interviuri, analizarea documentelor de specialitate, a ştirilor, documentelor ruse, mesajelor de pe Twitter şi emisiunilor tv - arată că Vladimir Putin a răspândit dezinformare pe teme referitoare la sănătatea personală mai mult de un deceniu. Agenţii preşedintelui Rusiei au lansat repetat şi au propagat ideea că epidemii virale - inclusiv cele de gripă, Ebola şi acum de coronavirus - au fost generate de oameni de ştiinţă americani. Autorii dezinformărilor au încercat să submineze şi încrederea în siguranţa vaccinurilor, un triumf în materie de sănătate publică pe care Vladimir Putin îl promovează pe plan intern. Conform experţilor, obiectivul lui Vladimir Putin este să îi prezinte pe oficialii americani ca fiind ignoranţi faţă de alertele de sănătate şi, deci, ameninţări grave la adresa siguranţei publice.
"Totul este despre generarea lipsei de încredere în insituţiile guvernamentale", afirmă Peter Pomerantsev, autorul unei cărţi din anul 2014 - "Nothing Is True and Everything Is Possible ("Nimic nu este adevărat şi totul este posibil") - despre campaniile Kremlinului în sensul dezinformării.
"Preşedintele Rusiei a efectuat îndelungata campanie prin presă deschisă, troli secreţi şi bloguri din umbră care îi descriu frecvent pe oficialii americani din domeniul sănătăţii ca fiind implicaţi în fraude. Recent, noi instrumente sofisticate şi invizibile aparent au făcut acese eforturi greu de observat, depistat şi contracarat", explică editorialistul NYT.
Totuşi, Departamentul de Stat american a acuzat Rusia de curând de utilizarea a mii de conturi din reţelele de socializare online pentru a răspândi dezinformări despre coronavirus - inclusiv o teorie a conspiraţie că SUA ar fi produs pandemia letală. Audienţa Kremlinului pentru dezinformarea deschisă este surprinzător de mare. Videoclipurile postate pe YouTube de RT, reţeaua mondială de televiziune a Rusiei, au în medie un milion de vizualizări pe zi, "cel mai înalt nivel din categoria presă", potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane. De la înfiinţarea reţelei de televiziune în 2005, videoclipurile postate au avut peste patru miliarde de vizualizări, conform unei analize recente.
În contextul în care interesul public pentru starea de sănătate şi longevitate este foarte mare, dezinformările în domeniul medical pot avea un impact social major. Experţii se tem că este alimentat cinismul public care erodează influenţa Washingtonului şi principiul democratic central de luare a deciziilor pe baza datelor demonstrabile.
"Acumularea acestor operaţiuni pe o perioadă lungă va avea ca efect un impact politic major", afirmă Ladislav Bittman, fost ofiţer specializat în campanii pentru dezinformare în Blocul sovietic.
În tinereţe, Vladimir Putin a fost din 1975 până în 1991 agent KGB, principala agenţie de informaţii a URSS. A lucrat în divizia de operaţiuni externe, iar ofiţerii acestui departament aveau sarcina de a petrece un sfert din timp pentru a concepe şi a aplica planuri de propagare a dezinformării. "Ce a realizat Vladimir Putin este neclar, dar datele publice arată că a devenit locotenent-colonel şi că activitataea sa de 16 ani a coincis cu o operaţiune majoră a KGB menită să distragă atenţia de la arsenalul secret de arme biologice al Moscovei, construit prin încălcarea unui tratat semnat cu SUA în 1972. Campania KGB, prin care virusul care provoacă SIDA a fost catalogat drept o armă rasială dezvoltată de armata americană pentru a omorî cetăţenii de culoare, a avut un succes nebun. Până în 1987, ştirile false au fost transmise în 25 de limbi, în 80 de ţări, subminând diplomaţia americană, mai ales în Africa. După Războiul Rece, în 1992, ruşii au recunoscut că semnalele de alarmă erau frauduloase. În calitatea de preşedinte şi prim-ministru, Vladimir Putin a adoptat şi a extins manualul, asociind orice epidemie naturală cu duplicitatea americană. Atacarea sistemului medical american şi a încrederii în acest sistem a devenit elementul marcant al conducerii sale", subliniază NYT, notând că în noile campanii sunt utilizate posturi de televiziune şi reţele de socializare online.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe