- Home
- Externe
- SOFIA, (16.05.2016, 13:34)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei, cauzată de teama de schimbare
Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei se explică prin teama că orice campanie anticorupţie ar putea motiva poporul să ceară şi alte schimbări în societate, afirmă un analist bulgar într-un comentariu publicat de cotidianul New York Times în ediţia electronică.
Urmărește
577 afișări
New York Times: Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei, cauzată de teama de schimbare (Imagine AFP / Mediafax Foto)
Într-un comentariu pe tema modului în care regimurile autoritare se raportează la corupţie, analistul bulgar Ivan Krastev vorbeşte despre felul în care preşedinţii Chinei şi Rusiei oferă două exemple diferite de a aborda lupta împotriva corupţiei.
În 2012, preşedintele chinez Xi Jinping a catalogat corupţia ca fiind o ameninţare existenţială la adresa Chinei şi a declanşat o vastă campanie anticorupţie cu scopul de a epura oficialii corupţi din aparatul de partid şi birocraţia guvernamentală, în urma căreia au fost îndepărtaţi peste o sută de oficiali de rang înalt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Criticii preşedintelui Xi Jinping afirmă că acesta s-a folosit de lupta anticorupţie pentru a-şi elimina rivalii, însă campania este extrem de populară în rândul populaţiei, iar o serie de analişti independenţi sunt de părere că a stimulat introducerea de noi reforme în sectoarele economice semi-private, cum ar fi industria petrolului.
Pe de altă parte, deşi la nivel declarativ, preşedintele Vladimir Putin a urmat exemplul omologului său chinez, în cei 17 ani de când conduce Rusia, nici măcar un singur oficial de rang înalt nu a fost îndepărtat de la putere din cauza acuzaţiilor de corupţie, se mai afirmă în comentariu.
Potrivit sondajelor de opinie, efectuate de organizaţia non-guvernamentală Levada, majoritatea populaţiei din Rusia percepe birocraţia de stat ca fiind iremediabil coruptă.
Explicaţia cea mai frecventă în presa occidentală pentru a explica inactivitatea autorităţilor ruse în lupta anticorupţie este aceea ca însuşi preşedintele Putin este profund corupt, acesta fiind chiar nucleul sistemului corupt din Rusia.
Analistul bulgar respinge parţial această explicaţie, fiind de părere că reticenţa preşedintelui Rusiei în raport cu lupta anticorupţie are la bază motive mai complicate.
Acesta afirmă că administraţia Putin nu este îngrijorată de faptul că oficialii ruşi sunt corupţi, ci este mai degrabă neliniştită de faptul că aceştia ar putea să fie vulnerabili în faţa presiunilor occidentale şi ar putea fi folosiţi împotriva regimului de la Kremlin.
Însă, potrivit lui Krastev, cel mai important motiv pentru reticenţa lui Vladimir Putin de a declara război corupţiei este acela că orice campanie anticorupţie ar putea stimula poporul să ceară şi alte schimbări în societate, iar de exact acest lucru se teme cel mai mult Kremlinul.
Citeşte şi: Donald Trump nu crede că va putea avea o relaţie bună cu David Cameron, dacă va câştiga alegerile
Citeşte şi: Un agent CIA a facilitat arestarea lui Nelson Mandela, în 1962: "A fost un act ruşinos de trădare care a obstrucţionat lupta împotriva apartheid"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe