New York Times: Spania este un model pentru integrarea romilor

Spania este un model concret pentru integrarea romilor, putând fi un exemplu pentru alte ţări europene, inclusiv pentru România, Bulgaria şi Ungaria, afirmă experţi citaţi de ediţia online a ziarului New York Times.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului New York Times: Spania este un model pentru integrarea romilor

New York Times: Spania este un model pentru integrarea romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În Europa, romii se străduiesc să supravieţuiască în tabere izolate, fiind consideraţi cerşetori şi hoţi. În unele ţări est-europene, sunt daţi jos din mijloacele de transport în comun, iar copiii romi merg la şcoli pentru handicapaţi mental. Chiar şi în vestul Europei, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a mizat pe creşterea popularităţii prin expulzarea a mii de romi spre România", comentează New York Times.

"Dar situaţia este diferită în Spania. Programele guvernamentale care durează de peste 30 de ani au început să aibă rezultate. Practic, toţi copiii romi merg la şcoli elementare, aproape jumătate dintre părinţii lor au propriile case; mulţi romi au locuri de muncă, renunţând la obiceiurile tradiţionale de a vinde vite sau alte bunuri", subliniază New York Times.

"Spania a reuşit atât de bine (să integreze romii - n.red), încât acum este un model pentru alte ţări europene, inclusiv pentru România, Bulgaria şi Ungaria. Unii experţi cred că secretul Spaniei este că s-a concentrat pe aspecte practice, precum locuinţele şi locurile de muncă. În schimb, explică experţii, unele instituţii europene au acordat o atenţie prea mare prejudecăţilor şi drepturilor politice", adaugă New York Times.

"Mulţi bani au fost cheltuiţi în alte părţi ale Europei pentru integrarea romilor, dar rezultatele au fost minime. Abordarea Spaniei a fost diferită, pentru că s-a concentrat în principal şi cu prioritate pe îmbunătăţirea standardelor de trai", afirmă Isidro Rodríguez, directorul organizaţiei Fundación Secretariado Gitano.

Şi în Spania mai sunt probleme. Spre exemplu, rata abandonului şcolar în cazul copiilor romi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani este de 80 la sută. În plus, aproape patru la sută dintre romi încă locuiesc în barăci.

Un studiu realizat în 2009 de Fundación Secretariado Gitano analiza modul în care romii locuiesc în Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, România, Slovacia şi Spania, ajungând la concluzia că, în medie, o treime dintre romi locuiesc în apartamente fără căldură, apă caldă sau electricitate. Însă, în Spania, 92 la sută dintre romi locuiesc în apartamente sau case normale, conform studiului.

Potrivit New York Times, nu se ştie dacă modelul spaniol poate fi aplicat în alte ţări. Experţii apreciază că unele ţări, în special România şi Bulgaria - unde trăiesc mulţi romi - , nu dispun de capacităţi pentru a se ocupa de ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici