- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York-ul, o ţintă simbolică pentru comiterea de atentate
Oraşul New York, care a fost afectat în 2001 de unul dintre cele mai violente atentate din istorie, soldat cu circa 3.000 de morţi, este o ţintă simbolică pentru terorişti, deşi până în prezent amatorismul a dus la eşecul celor mai multe din tentative.
La 11 septembrie 2001, două avioane au doborât Turnurile Gemene ale complexului World Trade Center din cartierul financiar Manhattan, acesta fiind unul din cele mai bine plănuite şi violente atentate din istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Duminică dimineaţă nu s-a ajuns la nici o concluzie după descoperirea unei maşini-capcană sâmbătă seară în piaţa Times Square, din centrul cartierului Manhattah. Anchetatorii au analizat zeci de înregistrări şi amprente digitale prelevate din maşina unde au fost găsite trei butelii cu propan, două canistre cu benzină, fire electrice şi artificii.
Explozia nu a avut loc şi nici o persoană nu a fost rănită. Cartierul, care este unul din cele mai animate şi frecventate de turişti şi care a fost evacuat în timpul nopţii, a fost redeschis circulaţiei duminică dimineaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a declarat că a fost "evitat ceea ce ar fi putut fi un incident foarte violent", în vreme ce guvernatorul statului, David Paterson, a făcut referire la "terorism".
În oraşul vizitat anual de zeci de milioane de persoane din lumea întreagă există numeroase obiective cu o simbolistică aparte, de la podul Brooklyn la Statuia Libertăţii, Broadway şi teatrele sale, până la zgârie-nori celebre.
Ultima tentativă de atentat a fost cea comisă de un imigrant afgan şi susţinător al reţelei al-Qaida, Najibullah Zazi, în vârstă de 25 de ani, acuzat de tentativă de comitere a unui atentat împotriva metroului din New York, în septembrie 2009, care a pledat vinovat în februarie şi riscă închisoarea pe viaţă.
Potrivit anchetorilor, el ar fi reperat staţiile de metrou pentru a-şi stabili ţintele, care ar fi fost Grand Central sau Times Square, două din cele mai frecventate staţii din oraş. El a părăsit în grabă New York-ul după ce a aflat că este urmărit de poliţie, fiind reţinut ulterior în oraşul Denver (statul Colorado).
Atentatele sau tentativele de atentat împotriva acestui oraş au fost relativ frecvente în ultimii 20 de ani.
La 11 septembrie 2001, două avioane au doborât Turnurile Gemene ale complexului World Trade Center din cartierul financiar Manhattan, acesta fiind unul din cele mai bine plănuite şi violente atentate din istorie.
Cei cinci bărbaţi, suspectaţi că ar fi organizat atacurile teroriste soldate cu circa 3.000 de morţi, între care presupusul planificator al operaţiunii, Khaled Sheikh Mohammed, sunt deţinuţi în prezent la închisoarea militară Guantanamo din Cuba, în aşteptarea unui proces care ar putea să aibă loc la New York, la un tribunal de drept comun.
La 26 februarie 1993, o maşină-capcană a explodat în apropierea unuia dintre turnurile World Trade Center, omorând şase persoane, un atentat pentru care nepotul lui Khaled Sheikh Mohammed, Ramzi Yousef, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
La 8 mai 2002, cetăţeanul american Jose Padilla, fost membru al unei bande din Chicago, convertit la islam, a fost reţinut la întoarcerea sa din Pakistan. Autorităţile au anunţat că el planifica atentate violente pe teritoriul american şi în special într-un tunel din New York, cu ajutorul unei bombe radiologice. El a fost condamnat la 17 ani de închisoare.
La 13 martie 2003, americanul Iyman Faris a fost acuzat de tentativă de detonare a podului Brooklyn şi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
În august 2004, cetăţeanul britanic Dhiren Barot a fost reţinut la Londra. El a recunoscut că voia să detoneze explozibili în mai multe clădiri, între care sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI) din Washington şi Bursa de la New York. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
La 3 iunie 2007, patru bărbaţi au fost reţinuţi la New York şi acuzaţi de complotare în vederea comiterii unui atentat la aeroportul internaţional John Fitzgerald Kennedy.
La 20 mai 2009, americanul James Cromitie şi trei complici au fost reţinuţi sub acuzaţia de tentativă de amplasare de bombe la mai multe sinagogi din New York.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO