"Niciodată nu a fost atât de rău". UNHCR: Numărul personelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima data 100 de milioane

"Numărul persoanelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit acum, pentru prima dată în istorie, pragul uluitor de 100 de milioane, propulsat de războiul din Ucraina şi de alte conflicte mortale", a declarat UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Urmărește
1643 afișări
Imaginea articolului "Niciodată nu a fost atât de rău". UNHCR: Numărul personelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima data 100 de milioane

"Niciodată nu a fost atât de rău". UNHCR: Numărul personelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima data 100 de milioane

Cifra "alarmantă" trebuie să împingă lumea să pună capăt conflictelor care forţează un număr record de persoane să îşi părăsească propriile case, a precizat UNHCR într-un comunicat.

UNHCR a precizat că numărul persoanelor strămutate forţat a crescut la 90 de milioane la sfârşitul anului 2021, stimulat de violenţele din Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democrată Congo. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi, de atunci, alte peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, în timp ce peste şase milioane de refugiaţi au fugit peste graniţe.

"O sută de milioane este o cifră crudă - care dă de gândit şi alarmează în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată", a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

Cifra de 100 de milioane reprezintă mai mult de un procent din populaţia globală. Numărul combină refugiaţii, solicitanţii de azil, precum şi cele peste 50 de milioane de persoane strămutate în interiorul propriilor ţări.

La mai bine de doi ani de la începutul pandemiei Covid-19, cel puţin 20 de ţări încă refuză accesul la azil pentru persoanele care fug de conflicte, violenţă şi persecuţii, invocând îngrijorărilor legate de COVID.

Grandi a cerut vineri ca aceste ţări să ridice toate restricţiile rămase privind solicitările de azil, afirmând că acestea contravin unui drept fundamental al omului.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici