- Home
- Externe
- LONDRA, (17.05.2019, 18:45)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicola Sturgeon: Scoţia are "şanse reale" de a rămâne în Uniunea Europeană post-Brexit
Scoţia are "şanse reale" de a rămâne în Uniunea Europeană chiar dacă Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar, a declarat, într-un discurs electoral, premierul scoţian Nicola Sturgeon.
Urmărește
1767 afișări
Nicola Sturgeon: Scoţia are "şanse reale" de a rămâne în Uniunea Europeană post-Brexit
Londra "a ignorat votul masiv din Scoţia" în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, a declarat Nicola Sturgeon cu ocazia lansării manifestului electoral al Partidului Naţional Scoţian (SNP).
Scrutinul europarlamentar "reprezintă o oportunitate pentru a face auzită vocea Scoţiei", a subliniat Nicola Sturgeon, citată de BBC News, reiterând ideea organizării unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie în următorii doi ani. De asemenea, Nicola Sturgeon a pledat pentru organizarea unui nou referendum privind aparteneţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
"Orice acord Brexit aprobat de Parlamentul britanic trebuie supus unui referendum, iar oamenii trebuie să aibă pe buletinul de vot opţiunea de a rămâne în UE. Dacă singura opţiune alternativă este ieşirea din UE fără niciun acord, trebuie anulată clauza de ieşire din UE", a subliniat Sturgeon.
"Există şanse reale de menţinere a Scoţiei în Uniunea Europeană. (...) Scoţia trebuie să aibă opţiunea de a deveni o naţiune europeană independentă; putem afirma determinarea de a rămâne o naţiune europeană", a insistat Sturgeon.
În referendumul din 2016, alegătorii din Scoţia s-au pronunţat în proporţie de 62% în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană. La nivelul Marii Britanii, majoritatea cetăţenilor s-au pronunţat, la limită, în favoarea retragerii din UE. Referendumul prin care s-a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor menţinerea în UE, avertizând chiar cu independenţa. Foştii premieri Tony Blair şi John Major au atras atenţia că eventuala ieşire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Votul în favoarea ieşirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:16
Crocodilul care a jucat în celebrul film Crocodile Dundee a murit
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă