Prima pagină » Știri externe » Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu

Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat vineri că nu va admite "ceea ce seamănă din ce în ce mai mult cu un plan de epurare religioasă" în Orientul Mijlociu, referindu-se la violenţele împotriva creştinilor.
Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu

„Nu putem admite şi facilita ceea ce seamănă din ce în ce mai mult cu un plan de epurare religioasă în Orientul Mijlociu”, afirmă preşedintele Franţei.

Nicolas Sarkozy a făcut aceste declaraţii în cursul unei reuniuni cu reprezentanţii comunităţilor religioase din Franţa, la care a participat în premieră şi reprezentantul copţilor, părintele Girguis Lucas.

La reuniune au fost prezenţi şi ministrul de Interne, Brice Hortefeux, şi cel de Externe, Michèle Alliot-Marie.

„Atacurile care au vizat, în urmă cu câteva zile, bisericile copte din Franţa sunt inadmisibile şi am cerut Guvernului să le trateze cu multă seriozitate”, adaugă Sarkozy.

Preşedintele Franţei a reacţionat la atacurile care au vizat în ultimele două luni bisericile din Bagdad (Irak) şi Alexandria (Egipt), evocând şi cazul creştinei pakistaneze Asia Bibi, condamnată la moare pentru blasfemie.

„Comunitatea musulmană din Franţa este îngrozită de aceste crime comise în numele islamului”, subliniază Sarkozy, elogiindu-l pe rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur, şi pe preşedintele Consiliului francez al cultului musulman, Mohamed Moussaoui, care au condamnat atentatele.

„Islamul nu are nimic de-a face cu faţa hidoasă a acestor nebuni care omoară creştini, evrei, şiiţi şi sunniţi. Terorismul fundamentalist omoară şi musulmani”, insistă Sarkozy.

Preşedintele a reamintit şi principiile laicităţii în Franţa, subliniind că trebuie respectat „dreptul de a crede sau a nu crede, de a practica religia dorită, a strămoşilor sau dreptul de convertire”.

„Franţa nu poate accepta ca o religie să intre neautorizat în spaţiul public, dar acest lucru presupune ca statul să îşi menţină promisiunile de a permite tuturor să se poată ruga în locaşuri de cult”, subliniază Sarkozy.