Prima pagină » Știri externe » Autorul atentatului eşuat de vineri susţine că vor mai urma şi alte atacuri

Autorul atentatului eşuat de vineri susţine că vor mai urma şi alte atacuri

Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat că a încercat să arunce în aer un avion al companiei Northwest Airlines în ziua de Crăciun, le-a declarat agenţilor FBI că mai sunt şi alţii ca el în Yemen, care vor acţiona în curând, relatează postul de televiziune ABC News.
Autorul atentatului eşuat de vineri susţine că vor mai urma şi alte atacuri
29 dec. 2009, 09:35, Știri externe

Potrivit unei înregistrări date publicităţii cu patru zile înaintea incidentului, liderul al-Qaida din Yemen a declarat că dispune de „o bombă împotriva inamicilor lui Allah”.

Yemenul a devenit principalul teritoriu pentru pregătirea al-Qaida, suspectul declarând că s-a pregătit aici timp de peste o lună, reuşind să treacă de controalele de securitate având asupra sa un explozibil puternic disimulat cu grijă în haine.

„Ei ştiu că aceasta este o slăbiciune şi un călcâi al lui Ahile în sistemul de securitate al aeroporturilor noastre”, a declarat Richard Clarke, fost oficial în domeniul contratetorismului, în prezent constulant al ABC.

Potrivit autorităţilor tragedia a fost evitată doar pentru că detonatorul nu a funcţionat. „Cred că este foarte clar că a fost foarte foarte aproape”, a declarat Pete Hoekstra, din cadrul Comisiei pentru Informaţii Interne. „Dispozitivul explozibil s-a aprins devenind unul incendiar şi nu exploziv, ceea ce probabil a salvat avionul”.

Duminică, în primul mesaj de la atentatul eşuat asupra avionului companiei Northwest Airline, al-Qaida din Yemen a dat publicităţii o declaraţie scrisă despre atacul aerian de la 17 decembrie în Yemen „cerându-le localnicilor din peninsula Arabiei” să atace instalaţiile militare americane, navele şi „ambasadele de spioni”. Ambasada americană în Yemen a fost atacată de terorişti afiliaţi al-Qaida în septembrie 2008, iar distrugătorul U.S.S. Cole, a fost atacat de al-Qaida în 2000.

„Genul de persoane care sunt din ce în ce mai frecvent radicalizate în Statele Unite şi Europa, provin din clasa mijlocie, din clasa superioară, din familii educate, persoane care au devenit radicale de la mare distanţă, prin intermediul Internetului”, a explicat Clarke.