Potrivit lui Honciaruk, citat de postul public de radio ucrainean, delimitarea platoului continental în dreptul Insulei Şerpilor, reglementată prin decizia CIJ, oferă condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor străine atât de către Ucraina, cât şi de România pentru explorarea şi exploatarea resurselor naturale ale Mării Negre.
La rândul său, Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei pentru Integrare Europeană din Rada Supremă, afirmă că instanţa de la Haga a susţinut fără echivoc poziţia Ucrainei prin conferirea statutului de "insulă" Insulei Şerpilor.
Deşi Insula Şerpilor nu influenţează în totalitate delimitarea platoului continental şi zonei economice, este fixată linia platoului continental şi zonelor economice exclusive ale celor două ţări.
Potrivit lui Tarasiuk, spaţiile maritime sunt delimitate în favoarea Ucrainei, care, deşi a obţinut mai puţin decât spera, a primit zonele cu zăcăminte de gaz şi petrol explorate deja.
"Deci, din punct de vedere economic, Ucraina nu a pierdut. Din punct de vedere internaţional şi juridic, disputa dintre cele două ţări a fost rezolvată", explică Tarasiuk.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană speră că România şi Ucraina vor implementa cu claritate decizia CIJ, afirmă Christina Gaalach, purtătoarea de cuvânt a lui Javier Solana, Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă.
"Avem cunoştinţă de decizia anunţată la Haga privind frontiera maritimă între România şi Ucraina. Nu comentăm dacă este bună sau nu, dar, oricum, sperăm că ambele părţi vor implementa decizia în totalitate, pentru îmbunătăţirea situaţiei", a spus Christina Gaalach.
Citeşte şi