- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ninsorile abundente continuă să perturbe transporturile în Europa
Ninsorile au continuat să afecteze transporturile europene luni, cu câteva zile înainte de Crăciun, numeroase avioane fiind blocate la sol din cauza pistelor acoperite de zăpadă, iar trenurile având întârzieri.
Ninsorile abundente continuă să perturbe transporturile în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mii de pasageri au fost obligaţi să îşi petreacă noaptea în sălile de aşteptare ale aeroporturilor, uneori în paturi de campanie, aşa cum s-a întâmplat la Frankfurt, în Germania, sau la Roissy, în apropiere de Paris, în timp ce traficul aerian european a fost dezorganizat, cu anulări în cascadă a numeroase zboruri.
Deşi deschis, aeroportul Heathrow din apropiere de Londra, unul dintre primele din lume după numărul de pasageri, funcţiona pentru "un număr limitat de zboruri".
British Airways a anunţat menţinerea a aproximativ 60 de zboruri, respectiv jumătate din numărul prevăzut. Zeci de alte curse au fost anulate, iar perturbările se vor prelungi până după Crăciun din cauza amânărilor şi anulărilor de zboruri.
În schimb, majoritatea curselor aeriene au fost menţinute luni pe aeroporturile londoneze Gatwick şi London City.
Operatorul aeroportului Heathrow, BAA, şi-a prezentat scuze călătorilor, dintre care unii şi-au petrecut două nopţi în aeroport, dormind de multe ori pe jos. "Cu 200 de avioane în aşteptare şi un strat de zăpadă de 12 centimetri, veţi ajunge la o astfel de situaţie", a declarat purtătorul de cuvânt Andrew Teacher.
"Semăna cu un ghetou când am ajuns ieri", a declarat pentru AFP Giovanni Bet, un muzician american în vârstă de 22 de ani, care încearcă să se întoarcă la Chicago după un turneu în Europa.
"Este o debandadă totală. Ne simţim din ce în ce mai frustraţi. Eu dorm pe podeaua de marmură inconfortabilă şi cel mai mic spaţiu este ocupat", se plânge Trevor Taylor, care aşteaptă de două zile pe Heathrow, împreună cu soţia sa şi cei doi copii, un zbor către Singapore.
Dificultăţile de pe Heathrow au afectat indirect aeroporturi cum ar fi cel din Amsterdam, ocolit de vremea nefavorabilă, sau din Stockholm, unde avioanele prevăzute nu ajung, iar cursele deviate ajung în mod neaşteptat.
Compania Air Canada a anunţat, de asemenea, anularea a două treimi din zborurile sale către Heathrow din cauza ninsorilor. "Air Canada nu poate asigura decât o treime din zborurile sale regulate din cauza restricţiilor de pe Heathrow", a declarat compania într-un comunicat, adăugând că nu va efectua aici decât şase decolări şi aterizări în timpul zilei.
Alte 300 de zboruri au fost anulate luni dimineaţa pe aeroportul din Frankfurt, chiar dacă pistele au rămas deschise. Peste 1.000 de pasageri şi-au petrecut noaptea în aeroport după anularea, duminică, a jumătate din cele 1.329 de zboruri prevăzute. Autorităţile aeroportuare au angajat clovni pentru a distra copiii în timpul aşteptării îndelungate.
La Bruxelles, decolările au fost întrerupte de luni seara până miercuri dimineaţa, din cauza lipsei de lichid pentru degivrarea avioanelor. Aeroportul rămâne însă deschis pentru aterizări.
Pe aeroporturile pariziene Orly şi Roissy au fost anulate 30 la sută din zboruri din cauza ninsorilor de luni.
La Roissy, cel mai mare aeroport francez din nordul capitalei, 3.000 de persoane au dormit în aeroporturi după anularea a 40 la sută din zboruri duminică.
Secretarul de stat pentru Transporturi, Thierry Mariani, a exclus orice revenire la normal la prânz, anunţând întârzieri ale avioanele şi trenurilor.
Serviciul este limitat şi încetinit şi în cazul Eurostar, care leagă Londra de Paris, sau Thalys, între Paris, Bruxelles şi Amsterdam.
La gara internaţională Saint-Pancras, din centrul Londrei, coada pasagerilor care aveau bilete la Eurostar se întindea, luni, pe o distanţă mai mare de un kilometru. Aceştia aşteptau în medie cinci ore la prânz.
Ulterior, Eurostar le-a cerut pasagerilor să nu mai meargă în gările din Londra sau Paris, nefiind în măsură să absoarbă fluxul de pasageri din cauza frigului şi a ninsorii care perturbă puternic circulaţia trenurilor pe sub Canalul Mânecii.
Pe străzile Franţei, circulaţia camioanelor a fost autorizată din nou în cursul după-amiezii, în timp ce vehiculele blindate ale jandarmeriei, care fuseseră prepoziţionate în aşteptarea ninsorilor, au intervenit luni dimineaţa pentru a debloca automobilele imobilizate în apropiere de Paris.
Şi în sudul Belgiei circulaţia camioanelor a fost reluată luni după-amiază, după o întrerupere de 24 de ore, generată de ninsorile abundente, au anunţat autorităţile regionale din Valonia.
În Finlanda şi Suedia, ninsorile abundente au perturbat, de asemenea, transportul public şi feroviar.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:10
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
ieri, 22:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului