De altfel, Guvernul „consideră necesar să ceară autorizaţia” Parlamentului pentru orice operaţiune militară în Libia care merge dincolo de punerea la dispoziţie a bazelor, a anunţat ministrul Apărării, Ignazio La Russa. Acesta din urmă a precizat că Italia dispune de şapte baze pe teritoriul său.
Frattini a declarat că Italia va participa activ „împrumutându-şi bazele şi nu numai”, fără a oferi alte detalii.
Cei doi miniştri s-au exprimat în faţa comisiilor pentru Apărare şi Afaceri Externe din cele două Camere, reunite în Senat.
Anterior, preşedintele Consiliului de Miniştri, Silvio Berlusconi a prezidat o reuniune a Guvernului şi Statului Major italian despre criza libiană, la care au participat Frattini, La Russa, Giulio Tremonti (Economie) şi Roberto Maroni (Interne).
Roma a decis, de asemenea, să îşi închidă ambasada din Tripoli ca „primă consecinţă a adoptării” aceste rezoluţii, a declarat Frattini.
Acesta a anunţat, de asemenea, trimiterea unei a doua nave pentru a aduce „ajutor umanitar” rebelilor din Benghazi, bastionul insurecţiei din estul Libiei, unde urmează să ajungă sâmbătă dimineaţă.
„Va fi o navă încărcată cu ajutoare umanitare care ne-au fost cerute de Consiliul naţional din Benghazi, cu care suntem în relaţii strânse”, a adăugat ministrul.
Libia este o fostă colonie italiană, iar Berlusconi era, până la începerea insurecţiei, unul dintre cei mai mari aliaţi ai colonelului Muammar Kadhafi în Europa.