Nivelurile descoperite sunt „foarte slabe şi fără pericol pentru om şi mediu”, potrivit acestor prime măsurători, subliniază Agenţia de Securitate privind Radiaţiile într-un comunicat.
Nivelul cel mai ridicat de radioactivitate a fost măsurat la Stockholm, cu aproximativ 0,3 milibecquerel pe metru cub de aer, un nivel „neglijabil”, potrivit Agenţiei.
Prezenţa aşteptată de iod 131, un element radioactiv, a fost constatată „la niveluri foarte slabe” în trei staţii din şase care se ocupă cu măsurarea radiaţiilor în Suedia, două în nordul ţării şi a treia la Stockholm.
Aceste valori sunt de mii de ori mai mici decât cele măsurate în Europa de Vest, după trecerea norului de la Cernobîl în 1986.
Comparativ, valorile măsurate în cursul zilelor care au urmat accidentului de la Cernobîl au depăşit 100.000 becquerel pe metru cub în primii kilometri din jurul centralei.
Ele variau între 100 şi 1.000 becquerel în ţările cele mai afectate de norul radioactiv, Ucraina şi Belarus.
În Franţa, valorile măsurate din estul ţării, la zece zile după catastrofă erau de 1 până la 10 becquerel pe metru cub, potrivit autorităţilor franceze de radioprotecţie.