Nivel-record de radiaţii la reactoarele nucleare avariate de la Fukushima
Potrivit TEPCO, nivelul de radiaţii atinge cel puţin zece sieverţi pe oră, în apropierea molozului strâns între reactoarele 1 şi 2 ale acestei centrale avariate de puternicul cutremur urmat de un tsunami uriaş care a devastat nord-estul Japoniei, în urmă cu aproape cinci luni.
Cel mai ridicat nivel anterior de radiaţii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost înregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei până la patru sieverţi pe oră, în interiorul reactorului numărul unu.
„Efectuăm, în continuare, verificări asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate”, a explicat un purtător de cuvânt al TEPCO.
Guvernul şi TEPCO prevăd, în continuare, să stabilizeze situaţia de la Fukushima, făcând eforturi să aducă reactoarele către o stare numită de „oprire la rece”, până în ianuarie. De la accident, au avut loc diferite acţiuni, pentru coborârea progresivă a temperaturii combustibilului, mai ales cu ajutorul unui sistem de circulare a apei de răcire.
După 11 martie, în incinta Fukushima a avut loc o serie de avarii, între care şi explozii de hidrogen, care au distrus o parte a clădirilor şi au determinat emanaţii importante de substanţe radioactive în mediul înconjurător.
Cu toate acestea, Guvernul a anunţat, recent, că nivelurile de radiaţie din împrejurimile centralei au înregistrat o valoare cu două milionimi mai mică decât vârful înregistrat la 15 martie.
Aproximativ 80.000 de persoane, care locuiau, anterior, pe o rază de 20 de kilometri de centrală sau în localităţi care au fost deosebit de contaminate, au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele, din cauza riscurilor pentru sănătate.