Nivelul de radiaţii a crescut în nordul Europei după o presupusă defecţiune a unei centrale ruseşti

  • Se presupune că defecţiunea unei centrale din Rusia ar putea fi cauza nivelului crescut de radiaţii
  • Sursa locaţiei nu poate fi identificată din cauza numărului limitat de măsurători
  • Autorităţile au descoperit cantităţi minuscule de izotopi radioactivi în unele părţi din sudul Scandinaviei şi zonele Arctice
Urmărește
2309 afișări
Imaginea articolului Nivelul de radiaţii a crescut în nordul Europei după o presupusă defecţiune a unei centrale ruseşti

Sursa foto: profimedia

Autorităţile nordice au detectat luna aceasta niveluri uşor crescute de radioactivitate în nordul Europei. Urmele descoperite indică că ar putea fi produse de defectarea unui element de combustie dintr-o centrală nucleară.

Observatorii nucleari din Finlanda, Norvegia şi Suedia au descoperit cantităţi mici de izotopi radioactivi, inofensivi pentru mediu şi oameni, în zonele Arctice şi sudul Scandinaviei. Autorităţile suedeze nu îşi pot explica sursa nivelului crescut de radiaţii iar omologii din Finlanda şi Norvegia nu au făcut speculaţii. 

Însă Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Mediu din Olanda a declarat vineri că datele analizate din zona nordică „arată că radionuclizii (izotopii radioactivi) provin din vestul Rusiei”. Din cauza numărului limitat de măsurători nu poate fi indicată o locaţie exactă.

"Radionuclidele sunt artificiale, adică sunt create de om. Compoziţia nuclidelor poate indica deteriorarea unui element de combustie dintr-o centrală nucleară", a declarat agenţia nucleară olandeză.

Centrala atomică „Leningrad” de lângă St Petersburg şi atomocentrala Kola din apropierea oraşului nordic Murmansk, „funcţionează normal, nivelurile de radiaţii fiind în conformitate cu norma”, a declarat agenţia de presă rusă, TASS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici