Noapte lungă la Bruxelles, la negocierile pentru ocuparea celor mai puternice funcţii/ UPDATE: PPE se opune planului de numire a lui Timmermans/ Merkel l-a evocat pe candidatul socialist, în detrimentul celui PPE/ Iohannis preconizează un final incert LIVE TEXT

Liderii statelor membre în Uniunea Europeană s-au reunit duminică la Bruxelles, unde discută despre desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere, relatează site-ul agenţiei Reuters. Liderii UE trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe. Frans Timmermans are potenţialul de a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a spus cancelarul german Angela Merkel, ceea ce însemnă că aceasta nu insistă pe varianta candidatului PPE, Manfred Weber, sugerând, în consecinţă, o înţelegere între conservatori şi socialişti. Cu toate acestea, în timpul negocierilor, cancelarul german s-a confruntat cu „rebeliunea” conservatorilor care au arătat susţinere totală pentru Weber.

Urmărește
3414 afișări
Imaginea articolului Noapte lungă la Bruxelles, la negocierile pentru ocuparea celor mai puternice funcţii/ UPDATE: PPE se opune planului de numire a lui Timmermans/ Merkel l-a evocat pe candidatul socialist, în detrimentul celui PPE/ Iohannis preconizează un final incert LIVE TEXT

LIVE TEXT Liderii UE împart cele mai puternice funcţii din instituţiile de la Bruxelles pentru circa 500 milioane de europeni/ UPDATE: Timmermans, evocat de Merkel/ Iohannis: Va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert

UPDATE: Summitul UE de la Bruxelles a fost suspendat, se va relua în scurt timp

Summitul UE care se desfăşoară duminică la Bruxelles a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului, Preben Aamann.

''Summitul UE a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European. Tusk va organiza acum întâlniri blaterale cu liderii. Summitul UE se va relua după terminarea întâlnirilor bilaterale", a scris Aamann pe Twitter.

Liderii sunt programaţi să se reunească la ora 1:00 dimineaţa (ora 2:00, ora României), au declarat pentru POLITICO doi diplomaţi UE.

Liderii statelor membre din Uniunea Europeană s-au reunit duminică la Bruxelles, unde vor discuta despre desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere.

Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Donald Tusk are programate întâlniri cu fiecare dintre lideriii UE, în timp ce Timmermans se întâlneşte la rândul său cu unii dintre aceştia.

Cehia şi Slovacia se opun în continuare propunerii ca socialistul Frans Timmermans să devină preşedinte al Comisiei Europene, a declarat pentru POLITICO un diplomat european.

Premierul irlandez Leo Varadkar a fost vehiculat în discuţiile preşedintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, cu liderii UE ca fiind un potenţial candidat la preşedinţia Comisiei Europene, dar Varadkar a spus că nu doreşte această funcţie, potrivit unui diplomat european.

Întâlnirile bilaterale dintre Donald Tusk şi liderii UE s-au încheiat.

"Theresa May tocmai a părăsit întâlnirea cu Tusk", a declarat un diplomat european.

UPDATE Surse: PPE se opune planului de numire a lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al CE

Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice.

Liderii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) contestă planul stabilit de lideri europeni la summitul G20, o iniţiativă prin care Frans Timmermans ar urma să fie propus pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Weber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag.

Propunerea ar urma să fie formalizată la summitul extraordinar al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles.

Însă PPE a semnalat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE.

"Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun", a declarat duminică seară Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, citat de site-ul Politico.eu.

Manfred Weber este susţinut cu fermitate de politicieni din Germania. Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel, a atras atenţia, prin Twitter, că "renunţarea la ideea primului candidat de pe lista euroalegerilor ar însemna o slăbire a sistemului".

"Manfred Weber trebuie să devină preşedinte al Comisiei Europene, dat fiind că este primul candidat pe lista PPE, al CDU şi CSU. Are susţinerea celui mai mare bloc politic, deci este îndreptăţit să devină preşedinte al CE. Orice altceva ar fi de neînţeles", a precizat Ziemiak, citat de ARD.

 

UPDATE Iohannis, la reuniunea Consiliului European: Va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert.

"Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar şi celelalte poziţii vor fi cel puţin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat cum crede că va evolua procesul decizional european în următorii cinci, având în speţă blocajul creat de grupul New Europe condus de Dacian Cioloş faţă de poziţia exprimată cu privire la Manfred Weber, şeful statului a precizat: "Suntem într-o anumită etapă acum şi negocierile politice vor avea loc şi procesul va merge înainte. Ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Asta e varianta cea mai bună, dar dacă nu se întâmplă aşa, nu este în sine o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, e important să se găsească soluţii viabile şi acceptabile".

„E inacceptabil să n-avem o persoană din ţările recent membre UE într-o funcţie importantă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcţie importantă.

"Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obţine acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcţie importantă care provine din ţările care au devenit mai recent membre ale UE. Şi evident o persoană aleă în funcţie de conmducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întodeauna e important să fie persoane din toate zonelem, fiindcă negocierile de orice fel trebuie să ţină cont şi de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi şi noi falii şi falia între Est şi Vst, care s-a cam atenuat, nu trebuie să se redeschidă bunăoară şi pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare şi din punct de vedere geografic", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, chestionat referitor la echilibrul geografic, astfel încât ţările din Est să fie reprezentate.

UPDATE Merkel: Negocierile privind desemnarea şefilor principalelor structuri nu vor fi foarte uşoare

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că negocierile între liderii UE, privind desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere, nu vor fi foarte uşoare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

 

Merkel susţine posibilitatea ca Frans Timmersman să preia funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut, pe marginea summitului G20 de la Osaka, Japonia, posibilitatea ca socialistul olandez Frans Timmersman să obţină funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, relatează site-ul agenţiei Bloomberg.

Desemnarea succesorului lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene reprezintă un element cheie în discuţia privind alegerea şefilor pentru principalele structuri de conducere din Blocul Comunitar.

Un diplomat european de rang înalt a declarat anterior pentru Reuters că Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), este favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene, deţinută momentan de Jean-Claude Juncker.

Donald Tusk a declarat în faţa parlamentarilor din UE că punctul de plecare al discuţiilor din cadrul summitului de duminică va fi posibilitatea ca un socialist să ocupe funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, au informat trei surse.

"Avem nevoie de o echipă care să aibă legitimitate, energie şi care este competentă şi are susţinerea Consiliului şi Parlamentului European", a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Amelie de Montchalin.

"Dar dacă intrăm în discuţii sub steagul nostru naţional, într-o competiţie a naţionalităţilor, atunci vom pierde spiritul european", a adăugat aceasta.

Liderii UE speră să ajungă la un acord în timpul unei întrevederi la cină, care va avea loc la 18.00 CET (ora României 19.00), sau în timpul întâlnirii de la micul dejun, care va avea loc luni dimineaţă.

Preşedintele Parlamentului European trebuie ales până la prima şedinţă, care va avea loc marţi la Strasbourg.


În urma dezacordului între Franţa şi Germania, data limită aleasă pentru marţi, privind alegerea unui preşedinte al Parlamentului European, pune presiune pe o problemă care ar putea dura câteva luni, afirmă diplomaţii.

Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate. Este a treia încercare de a decide cine va prelua cele mai importante cinci posturi ale blocului şi va stabili politici care afectează viaţa a circa 500 de milioane de europeni.

Taguri:
ue,
instituţii,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici