Noi ciocniri între forţele armene şi azere, cel puţin 21 de morţi

  • Noi schimburi de focuri au avut loc între forţele armene şi cele azere, luni, a doua zi de confruntări asupra teritoriului Nagorno-Karabakh, părţile acuzându-se reciproc că folosesc artilerie grea.
  • Rapoartele indică cel puţin 21 de morţi şi sute de răniţi, relatează Reuters.
Urmărește
1665 afișări
Imaginea articolului Noi ciocniri între forţele armene şi azere, cel puţin 21 de morţi

Sursă foto: Profimedia

Ciocnirile dintre Armenia şi Azerbaidjan, cele mai grele din 2016, au reaprins îngrijorările cu privire la stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol şi gaze către pieţele mondiale.

Cele două foste republici sovietice s-au ciocnit periodic într-un conflict de zeci de ani asupra Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă care se află în Azerbaidjan, dar este condusă de etnici armeni.

Preşedintele Azerbaidjanului a declarat mobilizare militară parţială, iar ministrul său de externe a anunţat că şase civili azeri au fost ucişi şi 19 răniţi de când au început luptele. Agenţia de ştiri Interfax a citat un reprezentant al ministerului armean al apărării spunând că 200 de armeni au fost răniţi.

Nagorno-Karabakh a raportat că încă 15 soldaţi ai săi au fost ucişi, după ce duminică informa că 16 dintre militari au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi, în cursul unui atac aerian şi de artilerie lansat de Azerbaidjan.

Nagorno-Karabakh a mai spus că a recuperat un teritoriu asupra căriua pierduse controlul duminică şi a declarat că Azerbaidjanul a folosit artilerie grea.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forţele armene au bombardat oraşul Terter.

China şi Rusia au cerut ambelor părţi să dea dovadă de reţinere.

Ciocnirile au intensificat eforturile diplomatice menite să reducă tensiunile. Rusia a cerut încetarea focului imediat şi o altă putere regională, Turcia, a declarat că va sprijini Azerbaidjanul, aliatul său tradiţional.

Ambasadorul Armeniei în Rusia a declarat luni că Turcia a trimis în Azerbaidjan aproximativ 4.000 de luptători din nordul Siriei, a informat agenţia de ştiri Interfax, o acuzaţie negată de Baku.

Conform dreptului internaţional, Nagorno-Karabakh este recunoscut ca parte a Azerbaidjanului. Dar etnicii armeni care alcătuiesc marea majoritate a populaţiei resping acest lucru.

Ei şi-au condus propriile afaceri, cu sprijinul Armeniei, de când Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaidjan, într-un conflict care a izbucnit odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Deşi s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost ucişi şi mult mai mulţi strămutaţi, Azerbaidjanul şi Armenia se acuză reciproc frecvent de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh şi de-a lungul frontierei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici