- Home
- Externe
- BEIRUT, LIBAN, (26.05.2015, 22:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi DEZVĂLUIRI despre viaţa jihadiştilor SI: Luna de miere, petrecută în capitala "califatului" pe banii Statului Islamic
Un luptător sirian din cadrul grupării Statul Islamic (SI), Abu Bilal al-Homsi, s-a căsătorit şi a petrecut o scurtă lună de miere cu soţia sa tunisiană la Rakka, capitala "califatului", departe de linia frontului din Siria, după ce a primit o primă de căsătorie de 1.500 de dolari, relatează AP.
Urmărește
6267 afișări
Noi DEZVĂLUIRI despre viaţa jihadiştilor SI: Luna de miere, petrecută în capitala "califatului" pe banii Statului Islamic
Cei doi, care au discutat online luni de zile, şi-au petrecut luna de miere luând cina - în special grătare - la restaurante din oraşul sirian Rakka (nord), plimbându-se pe malul fluviului Eufrat şi mâncând îngheţată. SI le-a oferit lui al-Homsi şi soţiei sale prima de căsătorie pentru a începe o nouă viaţă într-o casă nouă, pentru a-şi întemeia o familie şi pentru luna de miere.
"Are tot ceea ce şi-ai dori cineva de la o nuntă", a declarat al-Homsi la Rakka, capitala provinciei siriene Ar-Raqqah, cucerită de SI în urmă cu 18 luni, în care islamiştii şi-au decapitat oponenţii şi au omorât cu pietre, în principala piaţă publică din oraş, femei acuzate de adulter. Bărbaţi înarmaţi staţionaţi în punctele de control din oraş îi examinează pe trecători căutând indicii ale unor eventuale încălcări ale shariei (legea islamică), atenţi la cea mai mică urmă de gel de păr sau la o barbă neîntreţinută corespunzător. În casele unor comandanţi SI din oraş se află femei şi fete yazidi, răpite în Irak şi transformate în sclave sexuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Statul Islamic are o tristă faimă pentru atrocităţile pe care le-a comis în teritoriile cucerite în Siria şi în Irakul vecin. Însă, în ochii susţinătorilor săi este angajat într-un proiect ambiţios de construire a unei noi naţiuni - care să fie condusă după ceea ce radicalii numesc "legea lui Allah" şi alcătuită din musulmani din întreaga lume ale căror naţionalităţi au dispărut după ce s-au alăturat "califatului".
Pentru a face acest lucru, gruparea SI a creat un sistem al bunăstării generos, cu scopul de a ajuta la stabilirea a mii de jihadişti - bărbaţi şi femei - care vin în valuri către teritoriile aflate sub controlul său din lumea arabă, Europa, Asia Centrală şi Statele Unite. Din ziua în care a proclamat "califatul", liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi cheamă să i se alăture nu doar luptători, dar şi doctori, ingineri, administratori şi alţi experţi.
SI "nu înseamnă doar luptă", a declarat al-Homsi - un "nume de război", nu adevăratul nume al bărbatului. "Există instituţii, există civili de care SI se ocupă şi teritorii vaste. (SI) trebuie să ajute imigranţii să se căsătorească. Acestea sunt părţile care alcătuiesc un stat, iar acesta trebuie să aibă grijă de supuşii săi", a adăugat el.
Al-Homsi a acordat Associated Press o serie de interviuri pe Skype, care oferă o perspectivă unică asupra vieţii personale a unui jihadist SI, scrie agenţia.
Noua elită SI este foarte vizibilă în Rakka, cel mai mare oraş sirian aflat sub controlul extremiştrilor.
Case şi apartamente de lux, care au aparţinut anterior unor oficiali din cadrul Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au fost preluate de către clasa conducătoare SI, mai ales de către irakieni, care servesc în posturi de comandanţi militari de rang înalt, potrivit unui membru al unui grup media anti-SI din oraş cunoscut sub numele de Abu Ibrahim al-Raqqawi.
O rezervaţie naturală de cerbi vecină a fost transformată în zonă militară, în care civilii nu au acces. Comandanţii de rang înalt primesc maşini şi le sunt decontate cheltuielile cu carburantul. Luptătorilor SI nu le este percepută taxă la spitalele din oraş, ca celorlalţi. De asemenea, SI a înfiinţat o grădiniţă cu program în limba engleză pentru copiii jihadiştilor vorbitori de engleză şi propune linii de autobuz de la Rakka atât către partea siriană, cât şi către cea irakiană ale "califatului".
Oraşul se află aproximativ în centrul teritoriul controlat de grupare, iar la periferii se poartă lupte. Supermarketurile sunt bine aprovizionate, în pofida faptului că doar luptătorii SI îşi pot permite cele mai luxoase produse de import, de exemplu Nutella, afirmă al-Raqqawi. Lideri SI sunt proprietarii majorităţii cafenelelor cu acces la Internet din oraş, care folosesc servicii prin satelit şi care vând locuitorilor acces la Internet cu megabitul.
"Oraşul este stabil, are toate serviciile şi tot ceea ce-i trebuie. Nu este ca zonele rurale pe care le controlează gruparea", spune al-Raqqawi. "Rakka este acum noul New York" al "califatului".
Ajutarea luptătorilor să se căsătorească este o prioritate. În afară de solda "normală", luptătorii străini primesc 500 de dolari atunci când se căsătoresc, pentru a-şi amenaja noua locuinţă. Aymenn al-Tamimi, un expert în grupări insurgente, afirmă că atunci când SI a cucerit Mosulul, al doilea cel mai important oraş din Irak, unul dintre primele lucruri pe care l-au făcut militanţii a fost să înfiinţeze un tribunal islamic, care nu doar să pronunţe sentinţe în baza versiunii lor stricte a shariei, dar şi pentru "aprobarea oficială a căsătoriilor de către SI".
Al-Homsi, în vârstă de 28 de ani, a primit o primă deosebit de generoasă deoarece căsătoria sa, care a avut loc în aprilie, a adus un nou recrut folositor. Soţia sa, cunoscută sub numele de război Umm Bilal, este medic şi vorbeşte patru limbi. El a spus că ea se va pune în slujba "califatului".
AP precizează că a stat de vorbă în mai multe rânduri cu al-Homsi în ultimii trei ani, după ce acesta a devenit activist în Homs (centru), oraşul său natal. Un specialist IT înainte de izbucnirea războiului civil, al-Homsi a relatat periodic pe reţele de socializare despre asedierea oraşului, timp de doi ani, de către forţele lui al-Assad şi a oferit adesea informaţii jurnaliştilor.
Tânărul, care a fost întotdeauna un islamist ultraconservator, a declarat pentru AP că a susţinut SI încă din 2013. Faptul că a fost prins în asediu l-a transformat din activist în luptător. El s-a aflat printre ultimele persoane care s-au încăpăţânat să rămână înr-unul dintre cartierele Homsului bombardate constant de către trupele guvernamentale. Când s-a încheiat asediul, în mai 2014, în urma unui armistiţiu, al-Homsi a devenit membru al grupării.
El şi-a cunoscut soţia în timpul activităţii sale pe reţele de socializare. Ea şi-a exprimat admiraţia faţă de comentariile şi şedinţele sale de informare online.
"Ea este unul dintre vechii mei abonaţi din timpul asediului", a declarat al-Homsi schiţând un zâmbet.
După ce a comunicat cu ea pe Skype şi online, al-Homsi a aflat că fratele ei s-a alăturat SI şi se afla în oraşul sirian Deir ez-Zor (est).
Aşa cum este obiceiul de nuntă, s-a dus să-i ceară mâna fratelui ei, a spus tânărul.
Viitoarea mireasă, în vârstă de 24 de ani, a străbătut Algeria şi Turcia înainte să ajungă la Rakka, alături de un grup de femei care s-au alăturat SI. Ele au fost cazate într-o casă de oaspeţi pentru femei, o clădire folosită totodată pe post de cartier general al corpului de poliţie SI pentru femei cunoscut sub numele de Brigada Khansa.
"Este un palat de lux, cu grădini, aer condiţionat, mobilă frumoasă, ca orice apartament din Europa", pentru ca imigranţii să nu se simtă înstrăinaţi, a declarat activistul media anti-SI al-Raqqawi. La fel ca alţi membri ai grupului său, el foloseşte un pseudonim şi nu dezvăluie locul în care se află.
Al-Homsi a făcut, în aprilie, o călătorie periculoasă de 250 de kilometri de la Homs la Rakka pentru a se întâlni cu viitoarea sa soţie, aducând o recomandare de la comandantul său local pentru a dovedi că este membru SI.
A fost una dintre rarele căsătorii între un luptător sirian - "ansari" (susţinător), cum le spune SI folosind o trimitere la biografia profetului Mohamed, şi o imigrantă străină - "muhajira" (imigrantă).
De obicei femeile străine se căsătoresc cu luptători SI străini. Al-Homsi a citat cazul unui jihadist francez care urma să se căsătorească cu o franţuzoaică venită să se alăture grupării. Însă francezul a fost ucis în lupte. Dar el a cerut prin testament ca, în cazul în care este ucis, logodnica sa să se căsătorească cu prietenul său elveţian, iar aceasta a fost de acord.
În cele câteva zile ale lunii de miere, al-Homsi şi soţia sa s-au bucurat de liniştea relativă de la Raqqa, locuind într-un apartament pe care tânărul l-a împrumutat de la un prieten.
Apoi cuplul s-a retras într-o zonă rurală de lângă Homs, în care luptători SI înfruntă forţele lui al-Asssad şi grupări rebele rivale.
Al-Homsi a folosit banii pe care i-a primit de la grupare pentru a pregăti o casă pentru soţia sa şi pisicile acesteia, pe care jihadistul le-a arătat mândru în timpul conversaţiei cu AP pe Skype. Cuplul aşteaptă un copil şi speră să primească o nouă primă, la naştere. SI plăteşte o primă de până la 400 de dolari pentru fiecare nou-născut.
Pentru moment, gruparea îi plăteşte o soldă de 50 de dolari pe lună, iar soţiei sale aceeaşi sumă, bani pe care cuplul îi foloseşte pentru "distracţii", potrivit jihadistului.
Toate celelalte cheltuieli sunt deja acoprite. Al-Homsi primeşte o alocaţie pentru uniformă şi haine, pentru unele produse de făcut curăţenie şi un coş alimentar în valoare de 65 de dolari.
Este datoria statului, a declarat al-Homsi, să aibă grijă de familia luptătorului în timp ce el luptă pentru extinderea "califatului". După ce a discutat cu AP, al-Homsi s-a întors pe câmpul de luptă, printre luptătorii care au cerit oraşul antic Palmira, la începutul acestei luni.
"Luptătorul este pe front", a declarat al-Homsi. "Cum să aducă de mâncare acasă?", a adăugat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Gruparea Stat Islamic a ucis 400 de civili, majoritatea femei şi copii, în oraşul Palmira
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele