Prima pagină » Știri externe » Noi dificultăţi în restabilirea alimentării cu energie electrică la centrala Fukushima

Noi dificultăţi în restabilirea alimentării cu energie electrică la centrala Fukushima

Operatorul centralei nucleare Fukushima din nord-estul Japoniei a apreciat că este "dificil" de restabilit duminică alimentarea cu energie electrică a reactoarelor 1 şi 2, o operaţiune amânată deja sâmbătă, a anunţat Tokyo Electric Power (TEPCO), citată de agenţia Jiji, relatează AFP.
20 mart. 2011, 09:08, Știri externe

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru siguranţa nucleară şi industrială s-a arătat însă optimist. „Credem că muncitorii vor încerca să restabilească alimentarea cu energie până la ora 18.00 (11.00 ora României)”, a declarat el pentru AFP.

Tehnicienii TEPCO au reuşit vineri să tragă un cablu de înaltă tensiune până în interiorul centralei, dar nu au activat curentul electric.

Alimentarea cu energie electrică nu a ajuns încă la echipamentele care ar permite funcţionarea pompelor pentru răcirea convenţională a reactoarelor.

„Electricitatea nu a fost încă restabilită deoarece trebuie făcute mai multe verificări prealabile pentru a se evita provocarea unui scurtcircuit, zonele băltind de apă de mare”, a explicat sâmbătă un purtător de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), Fumiaki Hayakawa.

Zeci de electricieni, pompieri şi ingineri sunt implicaţi într-o cursă contracronometru pentru a evita ca accidentul nuclear, cel mai grav de la Cernobîl, să ia proporţii.

Autorităţile se confruntă în prezent cu o dilemă crudă.

Controalele necesare înainte de restabilirea alimentării cu energie electrică a reactoarelor nu pot fi realizate eficient în timpul operaţiunilor de udare a reactoarelor, potrivit unui purtător de cuvânt al TEPCO.

Necesitatea imperioasă de a repune în funcţiune pompele de apă se loveşte de obligaţia de a intensifica udarea reactoarelor 3 şi 4 cu camioane cisternă echipate cu tunuri de apă, pentru a evita încălzirea combustibilului uzat şi eliberarea de emisii radioactive în atmosferă.

Reactorul 3, aflat în stare deplorabilă, după cum arată şi imaginile surprinse din satelit, provoacă multe îngrijorări tehnicienilor.

Agenţia pentru siguranţă nucleară a anunţat duminică o creştere a presiunii în cuva reactorului, cel mai avariat.

Eliberarea controlată a presiunii este avută în vedere prin deschiderea unei vane, dar evacuarea vaporilor radioactivi prin această supapă riscă să contamineze şi mai mult mediul, clădirea superioară a reactorului fiind distrusă integral de suflul unei explozii.

În plus, creşterea nivelului de radioactivitate riscă să complice şi mai mult lucrările de udare şi de intervenţie în reactoarele vecine, pompierii, militarii şi tehnicienii fiind şi mai mult expuşi radiaţiilor.