Noi dovezi că Phenianul a repornit un reactor nuclear - FOTO

Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins a anunţat miercuri că deţine o nouă fotografie prin satelit, care arată că regimul nord-coreean a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Noi dovezi că Phenianul a repornit un reactor nuclear - FOTO

Centrala Yongbyon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest institut a anunţat luna trecută că o fotografie, realizată prin satelit la 31 august, arată vapori ieşind dintr-o clădire adiacentă reactorului, cu o putere de cinci megawaţi, în incinta complexului nuclear Yongbyon. Potrivit institutului, repornirea acestui reactor ar permite regimului să-şi accelereze programul de înarmare.

O nouă fotografie, datând din 19 septembrie, arată cum apa fierbite reziduală se varsă într-un curs de apă printr-o conductă nou instalată, informează institutul americano-coreean.

VEZI IMAGINILE

Aceste ape reziduale "reprezintă o dovadă suplimentară că Phenianul a repornit reactorul său cu o putere de cinci megawaţi", scrie cercetătorul Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.

Canalizarea este importantă pentru menţinerea reactorului la o temperatură sigură.

Reactorul poate produce şase kilograme de plutoniu anual, suficient pentru a crea o bombă nucleară.

Devenită putere nucleară militară după primul test, efectuat în 2006, Coreea de Nord a acceptat, în 2007, să-şi întrerupă activităţile în domeniul atomic în schimbul unui ajutor economic şi garanţiilor de securitate.

Procesul de denuclearizare părea în plină desfăşurare după dezactivarea reactorului Yongbyon, în iulie 2007, şi demolarea turnului său de răcire, în iunie 2008.

Totuşi, Phenianul nu a permis inspectarea instalaţiilor sale şi s-a retras, în decembrie 2008, de la negocierile între Cei Şase (China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei) privind programul său nuclear.

De asemenea, în contextul dezvăluirilor Institutului americano-coreean, Rusia a anunţat în septembrie că "anumite semne arată că situaţia se îndreaptă spre repornirea" reactorului şi a sugerat că Peninsula Coreeană există riscul unei "catastrofe", din cauza vechimii instalaţiei nucleare.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat că este vorba de o "eroare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici