- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi focuri de artilerie la frontiera intercoreeană din Marea Galbenă
Coreea de Nord a recurs din nou, joi, la focuri de artilerie în Marea Galbenă, pentru a doua zi consecutiv, într-o zonă aflată la frontiera cu Coreea de Sud, pe care cele două state şi-o dispută, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.
Noi focuri de artilerie la frontiera intercoreeană din Marea Galbenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mai multe obuze au fost trase în jurul orei locale 08.15 (01.15, ora României) în apropierea insulei Baengnyeong, aflată sub administraţie sud-coreană, potrivit agenţiei.
Oficiali ai armatei sud-coreene au declarat că verifică aceste informaţii.
Miercuri, armatele nord-coreeană şi sud-coreeană au avut un schimb de focuri de artilerie în apropierea frontierei maritime sensibile din Marea Galbenă, provocând reacţii din partea Statelor Unite care au condamnat "acţiunile provocatoare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"Ne opunem ferm noilor agresiuni care intensifică tensiunile în această zonă de frontieră disputată de mult", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, care a făcut un apel ca toată lumea să se abţină.
Coreea de Nord a declarat o zonă interzisă navigaţiei "iar tirurile de artilerie constiuie acţiuni de provocare", a apreciat la rândul său purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.
Schimburile de focuri de miercuri nu s-au soldat cu victime, dar frontiera intercoreeană din Marea Galbenă constituie o zonă ultra-sensibilă unde s-au produs mai multe incidente navale.
Cele mai grave s-au produs între 1999 şi 2002 între navele nord-coreene şi cele sud-coreene, dintre care ultimul în noiembrie 2009.
Zona maritimă frontalieră este o sursă inepuizabilă de conflict între Phenian şi Seul de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953). Coreea de Nord contestă această frontieră stabilită de ONU la sfârşitul războiului, cerând mutarea acesteia mai spre sud.
Ca de obicei, regimul stalinist a avut o atitudine schimbătoare în ultimele luni, acceptând ajutor din partea statului vecin şi ameninţând cu represalii militare.
Încă de duminică, Phenianul a criticat planul Coreei de Sud care prevedea o "lovitură preventivă" în vederea contracarării oricărui atac nuclear.
În acest dosar, Phenianul cere ca precondiţie pentru reluarea negocierilor privind denuclearizarea sa un tratat de pace cu Statele Unite, ceea ce Washingtonul refuză.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:46
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste 1500 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,94%
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina