Noi informaţii despre jurnalistul din Wuhan, dispărut în februarie după ce a scris de focarul de coronavirus

  • Chen Qiushi, care în februarie raporta despre răspunsul autorităţilor chineze din Wuhan la focarul de coronavirus, se presupune că a fost închis, potrivit The Guardian.
  • Chen este unul dintre numeroşii jurnalişti arestaţi de autorităţi după ce a raportat despre focarul din Wuhan.
  • Partidul comunist chinez a adoptat în ultima perioadă o atitudine din ce în ce mai dură împotriva opoziţiei.
Urmărește
4309 afișări
Imaginea articolului Noi informaţii despre jurnalistul din Wuhan, dispărut în februarie după ce a scris de focarul de coronavirus

Noi informaţii despre jurnalistul din Wuhan, dispărut în februarie după ce a scris de focarul de coronavirus

Un jurnalist chinez, care a dispărut în luna februarie, pe când raporta despre răspunsul Chinei la focarul de coronavirus din Wuhan, a fost găsit, după cum a relatat un prieten al său, care a dezvăluit că tânărul a fost reţinut de autorităţile chineze.

Chen Qiushi, un fost avocat devenit jurnalist, a început să raporteze de pe străzile şi din spitalele din Wuhan începând din 23 ianuarie, dispariţia sa generând acuzaţii că guvernul chinez îi reţine pe jurnalişti. Autorităţile chineze nu au dat detalii despre locul unde se află sau despre starea sa, dar la scurt timp după ce a dispărut, mama sa a spus că a fost pus în carantină forţat.

În videoclipurile difuzate în direct pe YouTube, prietenul lui Chen, starul de arte marţiale Xu Xiaodong, a spus că Chen se află „într-o stare bună de sănătate”, dar este încă sub supravegherea „unui anumit departament guvernamental” din oraşul Qingdao, în ciuda faptului că autorităţile au spus că nu va fi urmărit penal.

Xu a declarat că autorităţile au decis că „deocamdată” nu vor exista urmăriri penale, după ce investigaţiile din China, Hong Kong şi Japonia au constatat că Qiushi nu a încercat să incite pe nimeni şi nu a luat legătura cu grupuri de opoziţie din străinătate.

Nu se ştie încă dacă Qiushi se află acum în detenţie, dacă locuieşte cu părinţii săi, în stare de supraveghere sau sub supraveghere într-un anumit loc – o formă de detenţie secretă, care le permite autorităţilor chineze să reţină o persoană timp de şase luni fără să existe acuzaţii. Un prieten al lui Chen, contactat pentru cotidianul Guardian, a spus că sunt siguri însă că Chen nu este liber.

Chen a fost unul dintre numeroşii jurnalişti arestaţi de autorităţi după ce a raportat despre focarul din Wuhan. Li Zehua, care a călătorit la Wuhan pentru a raporta după dispariţia lui Chen, a dispărut la începutul lunii februarie, dar a fost eliberat în aprilie.  Fang Bin, care locuia în Wuhan, a dispărut în aceeaşi perioadă, dar nu a mai fost văzut de atunci. Utilizatorii de internet s-au mobilizat în jurul jurnaliştilor dispăruţi, în special în sprijinul lui Chen, care a fost ridicat în aceeaşi zi în care a murit de Covid-19 medicul Li Wenliang, medicul chinez care a atras primul atenţia asupra pericolului reprezentat de coronavirus.

Partidul comunist chinez, condus de preşedintele Xi Jinping, a adoptat o atitudine din ce în ce mai dură împotriva opoziţiei şi a vocilor disidente. Săptămâna aceasta, Ren Zhiqiang, fost magnat imobiliar şi critic al regimului lui Xi, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupţie – o acuzaţie frecventă, folosită de autorităţi pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi, după cum susţin anumite grupuri pentru drepturile omului. Ren a fost pus sub investigaţie în aprilie pentru încălcări grave ale disciplinei şi ale legii la doar câteva săptămâni după ce a dispărut în urma publicării unui eseu în care a afirmat că Xi este un „clovn” pentru modul în care a gestionat focarul de coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici