- Home
- Externe
- PARIS, (21.01.2015, 11:56)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi măsuri de securitate în Franţa şi Europa, după atentatele de la Paris
Franţa şi Europa vor anunţa, miercuri, la două săptămâni după atentatele de la Paris, o serie de măsuri de securitate şi la nivel de societate pentru a contracara ameninţarea jihadistă, pentru a consolida cooperarea antiteroristă şi preîntâmpina eventuale noi atacuri.
Urmărește
744 afișări
Noi măsuri de securitate în Franţa şi Europa, după atentatele de la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La Paris, Guvernul francez va anunţa în cursul dimineţii consolidarea, în personal şi mijloace, a poliţiei, armatei, serviciilor antiterorism şi de informaţii, acuzate de "eşec" în supravegherea jihadiştilor.
În cursul după-amiezii, Executivul francez va trebui să anunţe proiecte pentru Educaţie ca să consolideze în societatea franceză respectul faţă de laicitate şi să formeze mai bine tinerii pentru diversitate şi spirit civic. De la atentate, numeroase incidente au afectat imaginea de unitate a ţării în mai multe instituţii şcolare, mai ales în cartiere sensibile, unde elevii au perturbat omagiul adus victimelor atentatelor, afişând chiar susţinere faţă de jihadişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Comisia Europeană va urma să îşi dezvăluie planurile pentru a accelera cooperarea în cadrul Uniunii Europene, care a decis să asocieze Turcia şi ţările arabe luptei comune împotriva flagelului terorist.
Bruxelles-ul este aşteptat să anunţe crearea unui fişier european cu datele pasagerilor aerieni, prevăzută de o directivă din 2011 dar blocată de Parlamentul European, care a cerut în prealabil o legislaţie comună privind protecţia datelor.
Mijloacele de care dispune UE rămân totuşi limitate: problemele cu privire la informaţii rămân în mare parte dependente de statele membre, dintre care multe ezită în faţa unui schimb de informaţii sensibile cu alţii decât aliaţii lor apropiaţi.
În Franţa, 400 de milioane de euro vor fi deblocaţi în favoarea poliţiei, potrivit unei surse apropiate dosarului. Obiectivele sunt noi angajări, modernizarea sistemelor informatice şi achiziţionarea de echipamente (armament, veste antiglonţ).
"Pentru finanţarea acestor măsuri, vom face economii în alte sectoare, dar nu avem de ales, situaţia este foarte gravă", explică aceeaşi sursă.
Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit luni "despre mijloacele suplimentare, în efective şi buget" pentru consolidarea serviciilor de informaţii "în faţa unei ameninţări proteiforme".
La scurt timp după atentatele care s-au soldat cu 17 morţi şi circa 20 de răniţi la Paris la 7 şi 9 ianuarie, preşedintele socialist François Hollande a cerut Guvernului propuneri pentru consolidarea serviciilor de securitate.
În timp ce aproximativ 15.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru protejarea zonelor sensibile din ţară, şeful statului a oprit săptămâna trecută reducerea efectivelor armatei, care ar urma să piardă peste 22.000 de posturi până la sfârşitul lui 2017.
Premierul Manuel Valls a anunţat crearea unui fişier specific pentru persoanele condamnate pentru terorism sau membre ale "unor grupuri de luptă teroristă" şi izolarea la carceră până la sfârşitul lui 2015 a deţinuţilor islamişti radicali.
În conflict cu Bruxelles-ul pe tema deficitelor sale, Franţa contează de această dată pe susţinerea europenilor, care sunt toţi în alertă maximă. De la atentatele de la Paris, operaţiuni antiteroriste au avut loc în Belgia, Germania şi Grecia.
Ancheta privind atentatele de la Paris se concentrează de acum pe presupuşii complici ai fraţilor Said şi Cherif Kouachi, autorii atentatelor împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo (12 morţi) şi ai lui Amedy Coulibaly, acolitul lor care a ucis o poliţistă la 8 ianuarie la periferia de sud a Parisului, apoi patru ostatici într-un magazin evreiesc din capitală, în ziua următoare.
Patru bărbaţi reţinuţi în cadrul anchetei privind atentatele de la Paris au fost inculpaţi şi încarceraţi în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat procurorul François Molins. Trei dintre ei sunt urmăriţi pentru că au cumpărat din magazine de arme "material" pentru Amedy Coulibaly.
Citeşte şi:
Patru bărbaţi, inculpaţi şi încarceraţi în Franţa în legătură cu atentatele de la Paris. Aceştia ar fi cumpărat din magazine de arme "material" pentru Amedy Coulibaly
Un francez în vârstă de 28 de ani, Fritz Joly-Joachin, suspectat de legături cu fraţii Kouachi, urmează să fie extrădat din Bulgaria, unde a fost arestat la 1 ianuarie, în timp ce se pregătea să meargă în Turcia.
Potrivit mai multor surse din cadrul Executivului, Guvernul ar putea să se ralieze unei propuneri a opoziţiei de dreapta, susţinută de majoritatea socialistă în Adunarea Naţională, privind o pedeapsă prin care condamnaţii pentru fapte de terorism să fie privaţi de drepturile civice, civile şi politice.
Ideea este să se păstreze cât mai mult posibil climatul de uniune naţională apărut după atentate şi popularitatea de care se bucură preşedintele şi premierul.
Terenul este sensibil: în timp ce atentatele au fost comise de jihadişti francezi proveniţi din rândul imigranţilor, Valls şi-a atras critici dure din partea dreptei atunci când a denunţat, marţi, un "apartheid teritorial, social şi etnic" care subminează Franţa, vorbind despre revoltele din suburbii din 2005.
Citeşte şi:
Noi imagini cu unul dintre atacatorii din Franţa, Amedy Coulibaly, şi Hayat Boumeddiene - VIDEO
Citeşte şi:
ÎNREGISTRAREA prin care Amedy Coulibaly şi-a detaliat acţiunile. Mărturia teroristului de apartenenţă la SI şi legătura cu fraţii Kouachi - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe