Noi MĂSURI DURE în Marea Britanie pentru reducerea numărului de imigranţi. David Cameron: Britanicii, "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei din România şi Bulgaria

Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Urmărește
2690 afișări
Imaginea articolului Noi MĂSURI DURE în Marea Britanie pentru reducerea numărului de imigranţi. David Cameron: Britanicii, "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei din România şi Bulgaria

Noi MĂSURI DURE în Marea Britanie pentru reducerea numărului de imigranţi. David Cameron: Britanicii, "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei din România şi Bulgaria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de şomaj vor fi înăsprite, iar accesul la locuinţe sociale va fi limitat, relatează BBC News Online. 

Premierul a declarat, de asemenea, că cetăţenii britanici sunt "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria. El a pus sub semnul întrebării şi principiul libertăţii de circulaţie în cadrul UE, precizând că acest drept nu poate fi "necondiţionat".

Astfel, noii imigranţi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni. Plăţile vor fi oprite după şase luni, excepţie făcând situaţia în care aceştia au o şansă "reală" de a se angaja. "Obişnuitul test pentru locuinţă" pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi înăsprit şi va fi introdus un prag minim pentru venituri. În plus, cei care nu îşi caută de muncă vor fi expulzaţi şi nu se vor putea întoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim vor creşte de patru ori.

Într-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat că precedentul Guvern laburist a făcut o "greşeală monumentală" prin nerestricţionarea accesului pe piaţa muncii în momentul în care Polonia şi alte nouă ţări din Europa Centrală şi de Est au aderat la UE în 2004, ceea ce a adus un număr mult mai mare de imigranţi decât se estima.

"Schimbăm normele pentru ca nimeni să nu poată veni în această ţară şi să aştepte să primească ajutoare sociale imediat", a declarat el pentru Financial Times.

Liberal-democraţii au afirmat că schimbările "sensibile" vor "reinstaura încrederea" în sistemul de imigraţie şi vor "asigura că dreptul la muncă nu înseamnă neapărat dreptul de a pretinde" beneficii.

"Alte ţări din UE au deja politici similare şi iau în considerare cazul de a merge mai departe", a declarat vicepremierul Nick Clegg. "Accesul nelimitat la beneficii în ţările membre nu există", a continuat el.

Lucrătorii români şi bulgari au fost supuşi unor restricţii pe piaţa muncii din Marea Britanie de la aderarea ţărilor lor la UE în 2007, iar aceste măsuri cu caracter de tranziţie vor expira la sfârşitul anului.

David Cameron a pus sub semnul întrebării şi principiul libertăţii de circulaţie în cadrul UE, precizând că acesta nu poate fi "necondiţionat". El a declarat, de asemenea, că este momentul să se recunoască faptul că principiul libertăţii de circulaţie, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a "devenit un declanşator pentru o mişcare vastă a populaţiei" şi trebuie reechilibrat.

Cameron a sugerat că un viitor Guvern conservator după 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbări majore în vederea limitării numărului de imigranţi din ţările membre sau viitoare membre ale UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici