Noi negocieri ale Occidentului, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina: Dacă alegerile nu ar avea loc, ţara ar cădea în haos

Noi negocieri diplomatice încep marţi la Viena, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina, după ce peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările din oraşul separatist prorus Slaviansk.

Urmărește
1682 afișări
Imaginea articolului Noi negocieri ale Occidentului, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina: Dacă alegerile nu ar avea loc, ţara ar cădea în haos

Noi negocieri ale Occidentului, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina: Dacă alegerile nu ar avea loc, ţara ar cădea în haos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproape 30 de miniştri de Externe, inclusiv şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, participă marţi la Viena la reuniunea Comitetului ministerial al Consiliului Europei, dominată de criza din Ucraina.

"Majoritatea ţărilor" participante la reuniunea de la Viena trebuie să transmită "un mesaj puternic că alegerile prezidenţiale din Ucraina trebuie să aibă loc" potrivit termenului stabilit, la 25 mai, a declarat şeful diplomaţiei britanice, William Hague, care este aşteptat marţi seară într-o vizită la Kiev, pentru discuţii cu liderii ucraineni.

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a avertizat, marţi, că în cazul în care alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai în Ucraina nu vor avea loc, ţara ar cădea în "haos" existând "riscul izbucnirii unui război civil".

Între timp, la Slaviansk, teatrul confruntărilor între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, situaţia era calmă marţi dimineaţă, potrivit corespondenţilor AFP.

Lupte intense au avut loc însă luni la marginea oraşului, în urma cărora patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 20 răniţi, în timp ce Kievul a pierdut cel de-al patrulea elicopter într-un interval de câteva zile. În tabăra adversă, ministrul ucrainean de Interne, Arsene Avakov, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că, "potrivit estimărilor Kievului, peste 30 de terorişti au fost ucişi şi alte câteva zeci răniţi" la Slaviansk.

"Erau mulţi oameni din Crimeea şi din Rusia", inclusiv "ceceni", a adăugat el, sugerând, din nou, că revoltele care destabilizează estul şi sudul Ucrainei sunt susţinute de Rusia, deşi Moscova neagă categoric orice implicare în protestele separatiste.

În acest context, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin este în măsură să-şi atingă obiectivele în est, fără să invadeze Ucraina.

"Cred că este mult mai probabil ca Putin să continue ceea ce face, să discrediteze Guvernul ucrainean, să provoace tulburări şi să deschidă calea unei mişcări separatiste", a afirmat oficialul NATO.

La rândul său, Mosova susţine că Ucraina se confruntă cu "forţe ultranaţionaliste, extremişti şi neonazişti", care sunt vinovaţi pentru încălcările "masive" ale drepturilor omului. În ceea ce priveşte oraşele încercuite de armata ucraineană, acestea riscă "o criză umanitară", în lipsa aprovizionării cu alimente şi medicamente, consideră Moscova.

- Operaţiune "antiteroristă" amplă la Slaviansk

Între timp, Kievul a anunţat că ofensiva în curs de desfăşurare la Slaviansk face parte dintr-o "operaţiune antiteroristă" mai amplă vizând preluarea controlului de către autorităţile ucrainene asupra regiunilor din estul ţării.

Separatiştii au preluat, în ultimele săptămâni, controlul asupra instituţiilor publice din zeci de oraşe, inclusiv în capitalele regionale Doneţk şi Lugansk, iar manifestaţiile şi incidentele violente au luat amploare.

La aeroportul din Doneţk, zborurile au "fost suspendate temporar" marţi dimineaţă, însă motivele acestei decizii nu au fost anunţate.

Bazinul minier Donbas, aflat la frontiera cu Rusia, este în prezent zona cea mai afectată de revoltele separatiste, dar oraşul portuar Odesa, din sud, s-a confruntat, de asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, cu un incendiu violent, în care au murit aproape 50 de militanţi proruşi.

În acest context, preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a denunţat, luni, un "război" vizând în special "răstunarea Guvernului de la Kiev". El a avertizat în legătură cu provocările şi posibile incidente pe întreg teritoriul ţării, în special la 9 mai, cu prilejul manifestaţiilor aşteptate pentru Ziua Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial.

- Ban Ki-moon, gata să medieze

Pe fondul degradării situaţiei, secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, s-a oferit să medieze găsirea unei soluţii. "Sunt dispus să joc un rol dacă va fi necesar", a declarat el.

La rândul său, preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, este aşteptat miercuri la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin pe tema situaţiei din Ucraina.

Cei doi oficiali urmează să discute despre "organizarea unor discuţii, sub medierea OSCE, în vederea facilitării dialogului naţional, înaintea alegerilor prezidenţiale" anticipate prevăzute la 25 mai în Ucraina, potrivit Berlinului.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, duminică, în favoarea organizării celei de-a doua conferinţe la Geneva, în pofida absenţei unor rezultate concrete după prima reuniune, desfăşurată la jumătatea lunii aprilie.

În paralel, occidentalii continuă politica de sancţiuni la adresa Rusiei. Secretarul american al Trezoreriei, David Cohen, se va afla în vizită în Franţa, Germania şi în Marea Britanie în perioada 6-9 mai, pentru coordonarea poziţiilor în privinţa "aplicării sancţiunilor ca răspuns la acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina", potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici