"Violenţele au izbucnit la sediul Primăriei orăşelului Donggu", anunţă agenţia China Nouă, care susţine că oficialul a fost atacat.
Orăşelul Donggu este situat în prefectura Ganzi (provincia Sichuan), o zonă unde în ultimele săptămâni au avut loc proteste de amploare împotriva autorităţilor chineze.
"Poliţia a fost obligată să tragă focuri de avertisment pentru a înăbuşi violenţele" a precizat un oficial din cadrul prefecturii.
"Un oficial a fost atacat şi rănit grav în timpul violenţelor", potrivit unui raport care nu a explicat cauza izbucnirii violenţelor în care au fost implicaţi etnicii tibetani, ce au protestat împotriva Guvernului chinez, cerând întoarcerea în ţară a liderului budist exilat, Dalai Lama.
Violenţele care s-au răspândit ulterior în aproape întreaga regiune, au izbucnit în Lhasa, capitala provinciei Tibet, în urmă cu mai multe săptămâni, oficiali tibetani promiţând vineri procese imediate împotriva protestatarilor.
Potrivit autorităţilor chineze, 19 persoane au murit în Lhasa, dar potrivit reprezentanţilor lui Dalai Lama, 140 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor din capitala tibetană şi din zonele învecinate.
Tribunalele regionale au anunţat că vor susţine pedepsirea protestatarilor, vor pronunţa verdicte şi vor ajuta la consolidarea campaniei guveramentale împotriva lui Dalai Lama.
Ofiţerul de rang înalt al Poliţiei din Tibet, Baima Chilin, le-a cerut judecătorilor să "utilizeze arma legii pentru a ataca duşmanii, să pedepsească infracţiunile, să protejeze poporul şi să menţină stabilitatea", relatează Tibet Daily.
Baima Chilin a dat ordin pentru procese rapide şi a declarat că judecătorii "se bucură de încrederea Partidului".
Un site oficial tibetan a precizat joi că poliţia a arestat 800 de persoane care au fost implicate în protestele de la Lhasa, în timp ce 280 dintre aceştia s-au predat. Şi călugării care au fost implicaţi în proteste au fost puşi sub aczuare.