Noi studii arată asemănările neaşteptate dintre coronavirus şi ciuma bubonică

  • Un studiu al Universităţii din Barcelona a trasat o paralelă între ciumă bubonică şi coronavirus
  • Prima pandemie ajunge în Europa de pe pământ străin
  • Ciuma a măturat un teritoriu vast din Peninsula Iberică până în China
Urmărește
3323 afișări
Imaginea articolului Noi studii arată asemănările neaşteptate dintre coronavirus şi ciuma bubonică

Noi studii arată asemănările neaşteptate dintre coronavirus şi ciuma bubonică

Pandemia îşi trage originea dintr-un teritoriu străin. Se extinde cu repeziciune în toate porturile unde ajung călători infectaţi. Unii sunt asimptomatici, alţii nu. Nu există nici un tratament disponibil care să vindece noua boală. Toţi oamenii stau în casă pentru a evita pericolul. Economia s-a oprit. Armata este dislocată pe străzi pentru a păstra ordinea. Doctorii se chinuie să găsească un remediu. Cei care-i îngrijesc pe bolnavi sunt epuizaţi. Mii de victime cad pradă noii boli iar groparii sapă zi şi noapte.

Nu este o mărturie despre pandemia de coronavirus din 2020. Este cronica scrisă de Procopius din Cezareea despre epidemia de ciumă bubonică care a răvăşit Imperiul Bizantin între anii 541 şi 544. Boala s-a întins pe un teritoriu vast, din Peninsula Iberică până în China.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au descoperit similitudini între noul coronavirus şi prima epidemie de ciumă bubonică. Asemănările sunt la nivelul comportamentului uman. În ciuda tragediei pe care cu toţii o trăim în prezent, istoria se repetă, redactează El País.

În anul 541, sub conducerea lui Iustinian, a existat un focar de ciumă bubonică în Imperiul Bizantin. Alarma s-a dat în Egypt şi de acolo infecţia letală s-a extins rapid. Procopius relatează în cartea sa „Istoria războaielor” modul în care pandemia s-a răspândit. Soldaţii romani au transmis ciuma în toate porturile în care s-au oprit - în mod special în Europa, Africa de Nord, Persia şi de acolo în China.

Cronicile vremii vorbesc despre cum epidemia a şters aproape întreaga rasă umană de pe faţa pământului. La apogeu rata mortalităţii atinge vârful care variază între 5000 şi 10000. Haosul a fost inevitabi din cauza condiţiilor igenico-sanitare limitate.

Povestea are totuşi o finalitate optimistă. Când pandemia de ciumă bubonică a luat sfârşit, oamenii au abandonat faptele rele pentru un moment pentru a se bucura zi de zi de darul numit viaţă.

 

Sursa foto: profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici