Producţia industrială a scăzut cu 1,7%, în timp ce aşteptările mizau pe o creştere cu 0,1%, potrivit Biroului de Statistică. Producţia de bunuri de capital a scăzut cu 4,4% pe lună, cea mai puternică scădere din ultimii cinci ani.
Cea mai mare economie din Europa trece printr-o perioadă delicată, pentru că fabricile care sunt orientate spre export se confruntă cu fricţiunile comerciale, cu o industrie auto dificilă şi cu incertitudini privitoare la plecarea planificată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Acum, temerile vor începe din nou, pe fondul creşterii PIB-ului în ultimul trimestru”, a spus Jens-Oliver Niklasch, economist al Landesbank Baden-Wuerttemberg.
În al 10-lea an la rând de creştere, economia s-a bazat pe consum, în timp ce exporturile sunt slăbite, fapt care a generat o contracţie a PIB-ului în al doilea trimestru de 0,2%.
Economia a crescut cu doar 0,1% în al treilea trimestru, evitând recesiunea – creştere negativă în două trimestre consecutive – la limită.
Mulţi economişti au solicitat guvernului să-şi anuleze politicile financiare, spunând că ar trebui să se împrumute pentru a finanţa un pachet de stimulare.
Guvernul pare să parieze în schimb pe o reducere a fricţiunilor comerciale între Statele Unite şi China şi UE pentru a reînvia sectorul de producţie al Germaniei.
„Slăbiciunea economică din industrie rămâne”, a declarat Guvernul într-un comunicat. „Cu toate acestea, ultimele evoluţii ale noilor comenzi şi aşteptările din mediul de afaceri indică faptul că în lunile următoare ar putea exista o tendinţă de stabilizare.”
Sentimentul de încredere în mediul de afaceri a crescut în noiembrie, potrivit Ifo.