Noi tensiuni între Franţa şi Turcia. Ţările se acuză reciproc de alimentarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan

  • Franţa şi Turcia se acuză reciproc de încurajarea confruntărilor militare în Nagorno-Karabah
  • Ministrul turc de Externe: Solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan
  • Emmanuel Macron condamnă "mesajele beligerante" ale Turciei
Urmărește
1946 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni între Franţa şi Turcia. Ţările se acuză reciproc de alimentarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan

Noi tensiuni între Franţa şi Turcia. Ţările se acuză reciproc de alimentarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan

Franţa şi Turcia s-au acuzat reciproc, miercuri, de alimentarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde confruntările militare continuă.

Zeci de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite în urma noilor confruntări militare dintre Armenia şi Azerbaidjan, izbucnite duminică.

Multe ţări europene sunt alarmate de atitudinea Turciei, care oferă susţinere Azerbaidjanului în efortul de reocupare a regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni pe teritoriul azer care nu este recunoscută de nicio naţiune.

După ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face "ce este necesar" dacă Guvernul azer va solicita ajutor. Cavasoglu a avertizat că solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan, potrivit agenţiei Reuters.

Luptele se vor încheia dacă forţele armene "se retrag de pe teritoriul nostru", a afirmat, la rândul său, preşedintele Azerbadjanului, Ilham Aliyev, mulţumind Turciei pentru susţinere.

În replică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat preocupat de "mesajele beligerante" ale Turciei. Această atitudine "elimină practic orice inhibiţie a Azerbaidjanului în recucerirea regiunii Nagorno-Karabah. Iar noi nu acceptăm aşa ceva", a declarat Macron.

Administraţia de la Paris vrea ca problema să fie analizată de Grupul de la Minsk, din care fac parte Rusia, Franţa şi Statele Unite.

Regiunea Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan în anii 1990, într-un conflict soldat cu circa 30.000 de morţi.

Administraţia Vladimir Putin a cerut, marţi, Turciei să nu mai încurajeze conflictul militar în regiunea Nagorno-Karabah şi să depună eforturi pentru un armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia sunt tensionate din cauza crizelor din Libia, Siria şi estul Mediteranei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici