Noi tensiuni la graniţa dintre cele mai populate ţări. India protestează după ce China a publicat o hartă în care revendică un teritoriu disputat

Administraţia de la New Delhi a înaintat un protest diplomatic la Beijing în legătură cu publicarea unei hărţi oficiale care prezintă China revendicând teritoriul indian din Himalaya, un semn că tensiunile legate de disputa de frontieră se acutizează înainte de summitul G-20 care va avea loc luna viitoare în India.

Urmărește
48775 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni la graniţa dintre cele mai populate ţări. India protestează după ce China a publicat o hartă în care revendică un teritoriu disputat

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

În această săptămână, Beijingul a publicat o hartă oficială care arată părţi din statul indian Arunachal Pradesh sub controlul Chinei, extinzând astfel acţiunea din aprilie de redenumire a 11 zone din regiune ca făcând parte din sudul Tibetului. Aksai Chin, un platou disputat din vestul Himalayei, revendicat de India, dar controlat de China, a fost de asemenea inclus, informează Bloomberg.

"Respingem aceste revendicări, deoarece nu au nicio bază", a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al Ministerului indian al Afacerilor Externe, Arindam Bagchi. "Astfel de paşi ai părţii chineze nu fac decât să complice rezolvarea problemei graniţelor".

China a publicat harta pentru ca mass-media, companiile şi alte persoane să aibă o versiune oficială la care să facă referire. Firmele străine au uneori probleme cu guvernul chinez din cauza modului în care folosesc hărţile.

Acest scandal vine la doar câteva zile după ce preşedintele Xi Jinping şi prim-ministrul Narendra Modi au avut o scurtă discuţie la summitul BRICS de la Johannesburg, cerând oficialilor să lucreze la rezolvarea disputei de frontieră, aflată acum în al treilea an.

Vecinii asiatici înarmaţi nuclear împart o graniţă de 3.488 de kilometri şi sunt blocaţi în unul dintre cele mai grave conflicte teritoriale din ultimele decenii. Mai multe runde de discuţii au făcut prea puţin pentru a reduce tensiunile, mii de soldaţi, rachete şi avioane de luptă fiind încă poziţionate de-a lungul graniţei din Himalaya.

Xi Jinping şi Narendra Modi au evitat pe cât se poate de mult discuţiile directe de la începutul disputei, în ciuda faptului că s-au întâlnit la o serie de reuniuni internaţionale. Xi este aşteptat să participe la reuniunea liderilor G-20 de la New Delhi în perioada 9-10 septembrie, iar înainte de întâlnirile din India şi Africa de Sud, comandanţii chinezi şi indieni au convenit să lucreze rapid pentru a rezolva problema graniţei.

Summiturile din trecut au oferit Chinei şi Indiei ocazia de a dezamorsa tensiunile. O întâlnire neprogramată între Modi şi Xi în marja unei reuniuni a Grupului G-20 la Hamburg, în 2017, a dus la rezolvarea unui conflict tensionat de 70 de zile între cele două armate, care au fost desfăşurate faţă în faţă în interiorul Bhutanului.

De data aceasta, situaţia este mai complicată. China a încercat să separe disputa de frontieră de relaţia sa generală cu India, dar New Delhi insistă că relaţiile bilaterale normale depind de rezolvarea disputei de frontieră.

India a descurajat companiile să facă comerţ şi să investească în China, a interzis unele aplicaţii de telefonie mobilă dezvoltate de vecinul său şi a redus eliberarea de vize pentru cetăţenii chinezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici