Noi victime în Europa din cauza intemperiilor

Valul de frig care afectează de o săptămână Europa Centrală a provocat moartea altor şapte persoane, în timp ce în transporturi situaţia începe să revină la normal, duminică, pe întregul continent.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Noi victime în Europa din cauza intemperiilor

Noi victime în Europa din cauza intemperiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În POLONIA, frigul a provocat moartea altor cinci persoane în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanţul la 36 de morţi de la începutul lui decembrie şi 51 de la începutul lui noiembrie, a anunţat duminică poliţia naţională.

Temperaturile au scăzut duminică până la minus 24 de grade Celsius în sud-estul ţării.

Toate drumurile naţionale au fost însă curăţate şi se circulă fără probleme, potrivit direcţiei generale a drumurilor şi autostrăzilor din Polonia.

La Praga, în CEHIA, un bărbat şi o femeie, în vârstă de aproximativ 50 de ani, au murit din cauza frigului în noaptea de sâmbătă spre duminică, ridicând bilanţul la şase victime până în prezent în capitala cehă, potrivit serviciilor de intervenţie.

În total, frigul a provocat moartea a aproximativ 50 de persoane în Europa Centrală în această săptămână, cărora li se adaugă 11 morţi în Rusia, unul în Germania şi trei în Franţa, potrivit autorităţilor.

În MAREA BRITANIE, după o încălzire sensibilă a vremii sâmbătă, temperaturile au început să scadă din nou duminică, în timp ce în cursul nopţii sunt aşteptate noi ninsori în Scoţia, potrivit serviciilor de meteorologie.

În transporturi, după haosul din această săptămână, situaţia s-a ameliorat net. Probleme sunt aşteptate însă duminică în transportul feroviar din nordul Angliei, unde şinele de cale ferată sunt în continuare impracticabile.

Cinci angajaţi ai unui pub din nordul Angliei, în Blakey Ridge, blocaţi de opt zile în clădire din cauza ninsorilor abundente, aşteptau în continuare, duminică, degajarea drumului de acces pentru a putea ieşi.

Ei au recunoscut că au băut mult în primele două zile, dar ulterior s-au calmat.

Cinci sute până la 1.000 de persoane, în principali pasageri aflaţi în tranzit, şi-au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, în OLANDA, deoarece zborurile lor au avut întârzieri sau au fost anulate din cauza intemperiilor, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităţilor aeroportuare olandeze.

În GERMANIA, temperaturile au depăşit pragul de zero grade Celsius, dar serviciile de meteorologie au avertizat asupra riscurilor formării de polei, în special în centrul şi vestul ţării.

Zăpada a fost cauza a sute de accidente rutiere.

În AUSTRIA şi în BELGIA, autorităţile au avertizat asupra riscului formării de polei pe unele drumuri, după revenirea ploilor, dar transporturile aeriene funcţionează normal.

În FRANŢA, ninsorile au provocat duminică dimineaţa noi inundaţii în nord-vestul ţării, unde pompierii au efectuat peste 200 de intervenţii din cauza revărsării fluviului Divette.

Ploile intense din BULGARIA au condus la surparea drumului care leagă Sofia de principalul punct de frontieră bulgaro-grec Kulata-Promahonas, a anunţat poliţia rutieră.

Ploile s-au oprit duminică, dar autorităţile se tem de formarea poleiului din cauza unei scăderi bruşte a temperaturilor sub zero grade Celsius.

În PORTUGALIA, aproximativ 20 de drumuri secundare erau în continuare blocate, duminică, majoritatea în regiunile muntoase din nordul ţării.

În BOSNIA, o femeie a murit duminică în urma unei alunecări de teren care i-a distrus casa, produsă din cauza ploilor abundente din ultimele zile, au anunţat surse medicale. Fiul victimei şi o altă femeie sunt în continuare blocaţi sub dărâmături, în timp ce soţul ei a fost evacuat.

Estul Bosniei este deosebit de afectat de ploile abundente din ultimele zile. Râul Drina, care constituie frontiera naturală dintre Bosnia şi Serbia, a provocat inundaţii, determinând evacuarea a câtorva mii de persoane.

În ALBANIA, peste 11.000 de persoane au fost evacuate şi 7.500 de locuinţe au fost avariate, 2.600 dintre ele fiind inundate complet în regiunea Shkodra, din nordul ţării, a anunţat purtătorul de cuvânt al Serviciilor civile de urgenţă Leonard Olli.

Intrările principale în oraşul Shkodra sunt în continuare blocate din cauza viiturilor, iar mai multe cartiere, unde nivelul apei a atins doi metri, au rămas fără curent electric. Transportul în mai multe cartiere din Shkodra este asigurat cu ajutorul bărcilor, iar în regiunile blocate complet de ape singurul mijloc eficient este elicopterul.

Autorităţile albaneze au cerut sâmbătă ajutorul NATO pentru a face faţă situaţiei, în timp ce Turcia a trimis deja, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei elicoptere cu o echipă sanitară şi ajutoare umanitare, în timp ce alte două elicoptere au ajuns duminică dimineaţă din Grecia.

Ministrul albanez de Externe, Edmond Haxhinasto, a convocat duminică toţi ambasadorii ţărilor UE şi NATO pentru a le cere ajutorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici