Potrivit circularei, imigranţii algerieni şi tunisieni sunt excluşi din noile prevederi legislative care facilitează accesul străinilor la o serie de locuri de muncă greu de ocupat, deşi reprezintă aproape 30 la sută din numărul imigranţilor care intră pe teritoriul francez. Imigranţii provenind din ţările din afara spaţiului comunitar nu au acces decât la 30 de meserii de înaltă calificare.
Cetăţenii statelor membre UE vizate de dispoziţii tranzitorii, precum Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Cehia, România, Slovacia şi Slovenia sunt cei mai avantajaţi deoarece au acces la o listă de 150 de meserii. Multe dintre acestea necesită o slabă calificare profesională, cum ar fi bucătar, ospătar, betonist, care reprezintă 40 la sută din posturile vacante înregistrate în 2006, potrivit circularei guvernamentale.
Cele 30 de meserii cu înaltă calificare destinate imigranţilor din afara spaţiului comunitar, precum cadru de audit şi de control contabil, specialist IT, şef de şantier, reprezintă doar patru la sută din ofertele de muncă din cursul anului 2006.
Prin limitarea accesului imigranţilor algerieni şi tunisieni pe piaţa muncii din Franţa, Parisul pare să vrea să compenseze derogările de care dispun aceştia în materie de reîntregire a familiei, precizează Les Echos. Aceste prevederi ar putea însă fi modificate în cazul unei renegocieri a acordului franco-algerian, încheiat în 1968, şi a celui franco-tunisian, semnat în 1988.
Guvernul francez a rezervat, de asemenea, o listă de meserii şi cetăţenilor statelor care au smenat acorduri bilaterale cu Franţa, precum Senegal, Gabon şi Congo. Prin noul sistem de liste, autorităţile de la Paris vor să relanseze fenomenul imigraţiei economice, care ar trebui să atingă un nivel de 50 la sută, faţă de doar şapte procente cât reprezintă în prezent.