Potrivit subsecretarului de Stat american pentru controlul armelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, administraţia SUA „în mod consecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordare etapizată şi adaptată” a instalării sistemului antirachetă american, precum „şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente ale acestuia (sistemului – n.red.), care a fost anunţat la mijlocul lunii septembrie 2009 de preşedintele (american Barack) Obama”.
„Colegii mei din Rusia au fost informaţi despre vizita mea în România şi despre intenţia preşedintelui Obama de a propune României să recepţioneze în anul 2015 cea de-a doua fază a planului american etapizat de amplasare a sistemului antirachetă, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3 şi a unei baze terestre”, a declarat Tauscher pentru un grup de jurnalişti străini.
„Vom pune în discuţie ce anume va fi instalat în România. Eu presupun că este vorba despre trei complexe, ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare. În acelaşi timp, toate acestea rămân la ora actuală subiect de discuţii”, a mai adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA.
La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher. În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului Administraţiei Obama privind „abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa”.