- Home
- Externe
- SEUL, (22.05.2015, 16:49)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nord-coreenii reuşesc tot mai greu să fugă din ţară, din cauza intensificării măsurilor represive
Evadarea din Coreea de Nord este de două ori mai periculoasă şi mai scumpă de când a preluat puterea Kim Jong-un, în urmă cu trei ani şi jumătate, afirmă experţii şi refugiaţii, tot mai puţine persoane reuşind să scape din această ţară săracă şi represivă.
Urmărește
681 afișări
Nord-coreenii reuşesc tot mai greu să fugă din ţară, din cauza intensificării măsurilor represive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu garduri de sârmă ghimpată ridicate pe ambele maluri ale râului Tumen care constituie graniţa cu China, cu mai multe posturi de supraveghere şi o monitorizare mai atentă a apelurilor telefonice internaţionale, numărul nord-coreenilor care ajung anual în Coreea de Sud prin China s-a înjumătăţit faţă de 2011.
Majoritatea acestor călătorii sunt aranjate de cetăţeni chinezi de etnie coreeană, iar taxele lor s-au dublat, ajungând la aproximativ 8.000 de dolari de persoană, dincolo de posibilităţile nord-coreenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
"Serviciile de informaţii au început monitorizarea (apelurilor telefonice) la trecerile de frontieră, reducând activităţile călăuzelor", a declarat Han Dong-ho, cercetător la Institutul coreean pentru reunificare naţională din Seul, care intervievează periodic fugarii.
"Mai periculos, mai scump. Multe conexiuni cu călăuzele, pe care nord-coreenii le numesc «linii», au fost pierdute", a adăugat el.
Sutele de kilometri de sârmă ghimpată amplasată pe stâlpii de beton de pe malurile râului Tumen au apărut în 2012, potrivit locuitorilor de pe partea chineză a frontierei şi imaginilor din satelit.
De partea nord-coreeană, posturile de pază, câinii şi turnurile de observaţie din beton populează malul râului, unde localnicii povestesc cum se jucau copiii de pe ambele părţi ale graniţei în timpul iernii, când apa îngheţa.
"De când a venit Kim Jong-un, au fost momente când călăuzele au refuzat să meargă în anumite zone din partea chineză din cauza riscurilor de securitate sporite", a declarat Sokeel Park de la Libertate în Coreea de Nord, care lucrează cu fugari.
Sunt 27.810 nord-coreeni care s-au stabilit în Coreea de Nord, potrivit Ministerului Unificării de la Seul.
Numărul anual al celor care au fugit din Coreea de Nord a crescut semnificativ faţă de sfârşitul anilor 1990, potrivit datelor Guvernului sud-coreean, când mulţi au trecut în China în căutarea mâncării. Acesta a atins apogeul în 2009, când 2.914 nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud, cel mai mare aflux de la sfârşitul războiului Coreei din 1950-1953.
Dar în timpul primului an al lui Kim Jong-un, în 2012, doar 1.502 nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud, o scădere cu 44 la sută faţă de anul anterior. În 2013, numărul lor a fost de 1.396.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: SPIONAJUL în Coreea de Nord: Cum sunt pregătiţi spionii în regimul lui Kim Jong-un - VIDEO
Citește și: Coreea de Nord a miniaturizat arme nucleare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 13:01
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat