Nordul Europei, afectat de furtuni violente

Nordul Europei a fost afectat de furtuni violente în noaptea de luni spre marţi, care au provocat moartea a trei persoane în Germania şi numeroase pagube materiale în peninsula Scandinavă, relatează presa în ediţia electronică de marţi.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Nordul Europei, afectat de furtuni violente

Nordul Europei, afectat de furtuni violente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 12 au fost rănite în urma furtunilor violente care au afectat luni seara nord-vestul Germaniei, relatează site-ul Thelocal.de. Furtunile au provocat pagube în valoare de zeci de milioane de euro.

Majoritatea regiunilor Germaniei au avut parte însă de o vreme calmă peste noapte, a anunţat postul de televiziune RTL, în timp ce regiunile estice se aşteaptă la furtuni puternice marţi. La Berlin, aversele aşteptate marţi vor reuşi să reducă puţin temperaturile, ale căror maxime ar putea atinge 30 de grade Celsius, însă de miercuri acestea ar putea urca din nou, potrivit meteorologilor.

"Furtunile se îndreaptă către Franţa. Acestea ar putea fi însoţite şi de tornade", a anunţat serviciul german de meteorologie.

În Suedia, în numai o oră, centrul ţării a fost afectat de incendii, inundaţii şi o tornadă, în noaptea de luni spre marţi, potrivit site-ului Thelocal.se.

În oraşul Torsby, câţiva copaci au fost smulşi din rădăcini, iar subsolurile unor clădiri au fost inundate. Furtuna s-a domolit în jurul orei locale 02.00 şi, potrivit serviciilor de urgenţă, nu s-au înregistrat victime, iar drumurile nu au fost închise.

Serviciul suedez de meteorologie a avertizat că sunt aşteptate furtuni şi marţi, însoţite de descărcări electrice. Acestea vor traversa ţara de la vest la est şi se vor îndrepta către Finlanda.

Luni însă, Finlanda s-a confruntat cu temperaturi caniculare, de până la 33,7 grade Celsius în zona de sud, potrivit postului naţional de televiziune, YLE. Mercurul termometrelor a depăşit 25 de grade Celsius chiar şi în nordul ţării.

Cea mai ridicată temperatură din Finlanda, 35,9 grade Celsius, a fost înregistrată în 1914, la Turku. Temperaturile de luni au fost însă cele mai ridicate din ultimii 50 de ani. Meteorologii avertizează însă că valul de căldură va continua să afecteze ţara cel puţin până la sfârşitul săptămânii.

În Norvegia, furtuni violente s-au produs marţi dimineaţă în estul ţării, acestea fiind însoţite de până la 1.000 de descărcări electrice într-o oră, relatează Norway Post, în ediţie electronică. Nicio persoană nu a fost însă rănită.

Potrivit poliţiei, pagubele se limitează însă la câţiva copaci smulşi din rădăcini, care au blocat unele străzi. Câteva linii de înaltă tensiune au fost, de asemenea, rupte, iar 30.000 de consumatori din cantonul Akershus au rămas fără curent electric în cursul dimineţii.

O furtună puternică a afectat şi Danemarca în noaptea de luni spre marţi, aceasta fiind însoţită de aproximativ 30.000 de descărcări electrice, care au declanşat 27 de incendii, relatează cotidianul Politiken, în ediţia electronică.

Marţi însă, Danemarca se aşteaptă la temperaturi cuprinse între 18 şi 23 de grade, deşi în insula Bornholm din Marea Baltică mercurul termometrelor va depăşi 30 de grade.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici