Norul de cenuşă vulcanică afectează în continuare traficul aerian. Aeroporturile din nordul Germaniei au fost închise. 700 de zboruri anulate miercuri

Publicat: 25 05. 2011, 06:54
Actualizat: 08 11. 2012, 13:50

„Ne aşteptăm la anularea a 700 de zboruri astăzi deasupra Germaniei, dintr-un total de 8.000 în perioade normale în Germania şi 29.000 în Europa”, a afirmat Eurocontrol pe contul său de Twitter.

„Aeroporturile din nordul Germaniei, ca Hamburg şi Bremen, sunt închise”, iar cenuşa vulcanică „ar putea ajunge la Berlin şi în unele zone din Polonia mai târziu”, precizează Eurocontrol.

Nicio problemă nu a fost semnalată „în restul Europei astăzi”, a precizat Eurocontrol.

Autorităţile germane din domeniul securităţii aeriene (DFS) au anunţat miercuri închiderea celor două aeroporturi din Berlin începând cu ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Compania aeriană germană Lufthansa a anunţat că se aşteaptă la anularea a circa 150 de zboruri miercuri

Purtătorul de cuvânt al Lufthansa a reamintit că aeroporturile din Bremen şi Hmaburg sunt închise începând de miercuri dimineaţă şi „probabil nu vor fi redeschise decât în cursul după-amiezii”.

Serviciul de securitate aeriană german a anunţat că norul de cenuşă vulcanică ar putea afecta miercuri şi aeroporturile din Berlin.

Aterizările şi decolările vor fi suspendate la aeroportul din Bremen începând cu ora locală 5.00, iar la Hamburg, începând cu ora 6.00, a anunţat serviciul de securitate aeriană germană DFS.

„În cursul dimineţii, şi aeroporturile din Berlin ar putea fi afectate”, a afirmat DFS, precizând că aparatele de zbor riscă să fie avariate din cauza concentraţiei mari de cenuşă.

DFS nu a anunţat însă dacă şi aeroportul din Hanovra ar putea fi afectat de măsuri similare.

Autorităţile germane au cerut pasagerilor să solicite companiilor aeriene informaţii privind posibile anulări ale unor curse, fără a preciza cât timp vor dura perturbările provocate de cenuşa vulcanică.

Cenuşa eliberată în atmosferă de vulcanul islandez Grimsvötn a determinat anularea a numeroase zboruri în Scoţia, ameninţând şi traficul aerian din nordul Europei.

Grimsvötn, situat sub gheţarul Vatnajökull în sud-estul Islandei, este vulcanul cel mai activ din insulă, dar eurpţiile sunt cel mai adesea de scurtă durată, cu excepţia unei erupţii în 1873, care a durat şapte luni.

Oficiul de meterologie din Islanda a anunţat miercuri că vulcanul şi-a încetat orice activitate de la ora 02.00 GMT (05.00 ora României) şi că norul de fum practic a dispărut.