Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma este deasupra Europei. Cenuşa vulcanică a ajuns şi în România

  • Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei.
  • Norul de cenuşă vulcanică ajunge şi în România, începând de duminică, 26 septembrie, transmite Ministerul Mediului.
  • Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse.
  • De asemenea, aeroportul a fost închis după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază.
  • Vulcanul din La Palma a erupt duminică, 19 septembrie.
Urmărește
4949 afișări
Imaginea articolului Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma este deasupra Europei. Cenuşa vulcanică a ajuns şi în România

Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei

Norul de gaze provocat de vulcanul din Insulele Canare a ajuns deasupra Europei, în special a Spaniei şi a părţii de sud a Italiei. 

În acest context, agenţiile de mediu monitorizează modificările atmosferice pentru a putea avertiza populaţia de o eventuală înrăutăţire a situraţiei.

Totuşi, cercetătorul Mark Parrington, de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus, a precizat că impactul pe care gazele emise de vulcanul Cumbre Vieja îl va avea asupra calităţii aerului va fi unul mic.  

Vulcanul Cumbre Vieja a expulzat în ultimele zile mii de tone de lavă. În urma erupţiei, nu au fost înregistrate decese.

Iniţial, experţii au preconizat că lava ar urma să ajungă la Oceanul Atlantic luni, însă viteza cu care se deplasează a încetinit la 4 metri pe oră. În prezent, autorităţile spun că s-ar putea opri înainte să ajungă la ocean.

Dacă lava ajunge la Atlantic, ar putea provoca explozii şi degajări mari de fum şi abur.

Norul de cenuşă vulcanică ajunge şi în România

Ministerul Mediului anunţă că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României începând de astăzi şi până pe 28 septembrie.

„Datele primite de Administratia Nationala de Meteorologie RA, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă - duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa - luni, 27 septembrie. Circulaţia aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menţionat.”, transmite sursa citată.

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată şi răcită.

Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO fi consultate de catre public pe www.calitateaer.ro    

Până în prezent nu sunt puse în evidenţă creşteri ale poluanţilor atmosferici.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici