Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate

Ministerul german al Mediului a anunţat, miercuri, că particulele radioactive din Japonia, care vor ajunge şi în Germania, nu prezintă "niciun risc pentru sănătate", în timp ce Institutul francez pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară susţine că nivelul de radiaţiilor este infim, relatează AFP.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate

Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Urme de substanţe radioactive venite din Japonia ar putea fi depistate în aer în următoarele zile în Germania (... dar) consecinţele asupra sănătăţii populaţiei noastre pot fi totuşi excluse", scrie ministerul într-un comunicat.

"Din ceea ce ştim în prezent, valorile vor rămâne cu mult sub nivelul concentraţiei care ar fi îngrijorătoare pentru sănătate. Mai precis, o contaminare a produselor alimentare poate fi exclusă cu o probabilitate aproape de certitudine", adaugă el.

Ministerul nu precizează când vor putea fi măsurate în Germania primele particule radioactive provenite de la centrala Fukushima.

Serviciul naţional de meteorologie, Deutsche Wetterdienst (DWD), are misiunea de a supraveghea nivelul de radiaţii din atmosferă.

Biroul federal pentru protecţia împotriva radiaţiilor dispune de o reţea de 1.800 de captoare la sol care măsoară în timp real nivelul de radioactivitate în mediul german, detaliază ministerul.

Totodată, Institutul francez pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) a declarat că primele valori ale radioactivităţii norului care a ajuns miercuri deasupra Europei urmează să fie cunoscute abia peste câteva zile, având în vedere nivelul de radioactivitate infim aşteptat.

Norul ar trebui să ajungă mai întâi în Scandinavia, după care va coborî spre Europa de Vest şi Centrală, îndreptându-se apoi către nordul Africii, potrivit unei hărţi a IRSN care urmăreşte "dispersarea" norului din Japonia.

În Franţa, Autoritatea pentru siguranţă nucleară (ASN) reiterează de mai multe zile că particulele radioactive căzute vor rămâne "la niveluri extrem de scăzute" şi nu vor avea "nicio consecinţă" asupra sănătăţii.

"Va fi un fenomen gradual. Potrivit simulărilor efectuate de Meteo France, elementele radioactive ar putea începe să apară de astăzi (miercuri) şi vor persista câteva zile, chiar mai multe săptămâni", a explicat Didier Champion, director de mediu la IRSN.

Dar dovada ajungerii particulelor emise de la centrala japoneză Fukushima şi nivelul de radioactivitate nu vor fi cunoscute înainte de câteva zile, a adăugat el.

Din cauza acestui nivel de radioactivitate scăzut, "sensibilitatea sistemelor de detecţie în timp real este insuficient pentru a sesiza fenomenul", explică Champion.

Va trebui, deci, să se recurgă la dispozitive care pompează timp de mai multe zile până la 700 de metri cubi de aer pe oră cu filtre speciale, "capabile să atingă limite de detecţie foarte scăzute", care vor fi ulterior analizate în laborator, a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici