Norvegia a diminuat nivelul alertei cu privire la riscul unui atentat terorist
„Pe baza activităţii depuse în ultimele zile, putem să spunem că ameninţarea unui atac terorist în Norvega s-a redus un pic”, a declarat şefa serviciilor de informaţii interne (PST) Benedicte Bjoernland într-o conferinţă de presă.
„Dar situaţia este în continuare gravă şi nu s-a clarificat”, a adăugat ea.
PST a refuzat să dezvăluie motivele care i-au permis să ajungă la această concluzie, afirmând doar că se sprijină pe elemente de informaţii culese în Norvegia şi în străinătate.
Serviciul a anunţat joi că a fost informat despre ameninţarea unui „atac terorist” iminent pe teritoriul norvegian care urma să fie comis de către „o grupare care are legături cu islamişti extremişti din Siria”.
Ameninţarea a fost considerată „credibilă”, dar „nespecifică” -: nici natura eventualului atentat, nici ţinta şi nici identitatea presupuşilor autori nu erau cunoscute cu precizie.
Măsurile consolidate de securitate implementate urmează să rămână în vigoare „până la noi ordine”, a precizat duminică şeful poliţiei Odd Reidar Humlegaard.
Norvegia şi-a intensificat controlul la frontieră, a multiplicat patrulele cu poliţişti înarmaţi – un fapt neobişnuit în această ţară – pe aeroporturi şi în gări, iar mai multe edificii publice au fost închise pentru public.
De asemenea, muzeele evreieşti şi-au închis porţile.
La 24 mai, un bărbat a ucis prin împuşcare patru persoane, într-un muzeu evreiesc de la Bruxelles. Presupusul autor al atacului armat, Mehdi Nemmouche, care are dublă cetăţenie franceză şi algeriană, a petrecut peste un an în Siria, unde este suspectat că s-a lăturat celor mai radicale grupări jihadiste.
Potrivit PST, aproximativ 50 de persoane care au legătură cu Norvegia s-au dus în Siria pentru a participa la jihad.
Jumătate dintre ele ar fi revenit deja în regatul scandinav. Revenirea acestor militanţi căliţi în confruntări armate şi radicalizaţi reprezintă o provocare pentru serviciile occidentale de informaţii.
Până la 11.000 de combatanţi străini originari din 74 de state au participat la confruntări armate în Siria, aprecia în decembrie Centrul internaţional pentru studierea radicalizării şi violenţei politice (ICSR).