Tensiunile au crescut înaintea unui termen limită de sfârşit de an stabilit de Coreea de Nord, care a cerut Statelor Unite să îşi schimbe politica de a insista asupra denuclearizării unilaterale a Phenianului şi renunţarea la sancţiunile impuse de Washington.
Kim Jong Un a avertizat în legătură cu o „nouă cale” nespecificată anul viitor, ridicând temerile că acest lucru ar putea însemna sfârşitul perioadei de suspendare a construirii de arme nucleare şi a testelor de rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2017, pe care Trump le-a susţinut drept câştiguri esenţiale ale angajamentului său.
Ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a declarat că „dialogul susţinut şi substanţial” căutat de Statele Unite este un „truc de economisire a timpului” pentru a se potrivi cu agenda politică internă, o referire la alegerile prezidenţiale din SUA de anul viitor. „Nu trebuie să purtăm discuţii îndelungate cu SUA acum, iar denuclearizarea este deja ieşită de pe masa negocierilor”, a afirmat acesta.
Comentariile lui Kim Song au părut să depăşească avertismentele anterioare ale Coreei de Nord, potrivit cărora discuţiile legate de programul său nuclear ar trebui să fie scos de la masa negocierilor, având în vedere că Washingtonul a refuzat să ofere concesii.
Marţi, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a repetat un apel pentru ca Washingtonul să-şi schimbe „politicile ostile” şi a spus că este de datoria Washingtonului să decidă ce „cadou de Crăciun” va primi la sfârşitul anului.