- Home
- Externe
- KABUL, (12.11.2014, 15:48)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nou RECORD la producţia de opiu în Afganistan, înainte de retragerea trupelor NATO - FOTO
Suprafeţele culturilor de mac destinat producţiei de opiu au înregistrat un nou record în Afganistan în cursul anului 2014, potrivit ONU, semn al eşecului politicii Washingtonului împotriva drogurilor, în contextul în care NATO se pregăteşte să-şi retragă trupele din regiune.
Urmărește
1320 afișări
Nou RECORD la producţia de opiu în Afganistan, înainte de retragerea trupelor NATO - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Cu 80% din producţia mondială, Afganistanul rămâne primul producător de mac, din care se obţine opiul şi, totodată, alimentează traficul profitabil în această ţară foarte săracă.
În cursul anului 2014, 224.000 de hectare de teren au fost cultivate cu mac, o creştere cu 7% în raport cu 2013, arată raportul anual al Biroului Naţiunilor Unite pentru combaterea traficului cu droguri (UNODC), dat publicităţii miercuri.
Cifrele arată o creştere de trei ori a suprafeţelor culturilor de mac, în comparaţie cu 2002 (74.000 de hectare), la un an după intervenţia trupelor occidentale conduse de Statele Unite, care a înlăturat de la putere regimul talibanilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
De atunci, în pofida programelor de combatare susţinute cu miliarde de dolari de Statele Unite, suprafeţele culturilor au crescut, în special în sud, în partea controlată de rebelii talibani.
Provinciile Helmand, Farah, Nimroz, Kandahar sunt principalele centre de producţie. În total, 19 provincii dintre cele 34 ale ţării produc mac, cifre similare cu cele de anul trecut, potrivit ONU. În 2014, producţia a rămas, în consecinţă, localizată în aceleaşi zone geografice.
În general pregătită în laboratoare ilegale de la graniţe, producţia este transportată prin rutele de trafic din ţările care se învecinează cu Afganistanul, la nord prin fostele republici sovietice, la sud prin Balucistan (Pakistan) şi la vest prin Iran.
Potrivit ONU, producţia de opium este estimată la 6.400 de tone în 2014, în creştere cu 17% în raport cu 2013, dar nu egalează recordul de 7.400 de tone produse în 2007. "În 2014, preţul opiumului a scăzut în toate regiunile din Afganistan, iar o posibilă explicaţie este creşterea ofertei în urma creşterii producţiei", notează raportul UNODC.
Lupta împotriva traficului cu droguri pare să fie cel de-al doilea eşec al occidentalilor în Afganistan, după cel privind stabilizarea situaţiei din ţară. În acest context, retragerea forţelor NATO din Afganistan, programată pentru sfârşitul anului, provoacă temeri în legătură cu o creştere a culturilor de mac, pe fondul instabilităţii din ţară, în condiţiile în care forţele de securitate afgane sunt implicate în confruntări cu talibanii, în continuare activi pe teritoriul ţării.
"Ţara trebuie să se descurce singură şi va trebui să considere o prioritate fenomenul", a subliniat Jean-Luc Lemahieu, reprezentant al UNODC. La rândul său, Mubariz Rashidi, ministrul pentru lupta împotriva traficului de droguri, a admis, miercuri, într-o conferinţă de presă, că "politicile de luptă împotriva drogurilor ar trebui modificate şi îmbunătăţite". Pentru a justifica creşterea suprafeţelor culturior în cursul acestui an, Rashidi a explicat că "forţele de securitate s-au ocupat aproape în totalitate de alegerile prezidenţiale în 2014". "Obiectivul nostru a fost distrugerea a 8.500 de hectare de culturi, dar nu a avut loc nicio distrugere în timpul organizării alegerilor", a adăugat el.
La rândul lor, talibanii percep un impozit cultivatorilor, pentru a-şi finanţa acţiunile armate împotriva Guvernului afgan şi a trupelor NATO. Cu toate acestea, ei nu sunt singurii implicaţi în acest trafic profitabil, care, de asemenea, îi îmbogăţeşte pe liderii grupărilor locale, dar şi pe autorităţi. Veniturile generate de cultivarea macului înainte de prelucrare în Afganistan, sunt estimate la 0,85 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 4% din PIB-ul ţării.
NATO urmează să-şi încheie în decembrie misiunea de luptă în Afganistan. În 2015, aproximativ 12.500 de militari străini vor mai fi prezenţi pe teritoriul afgan, doar pentru pregătirea şi acordarea de asistenţă forţelor afgane. Noul preşedinte afgan Ashraf Ghani, care şi-a preluat mandatul în 29 septembrie, s-a angajat să lupte împotriva corupţiei, care a marcat cei 13 ani de conducere ai predecesorului său, Hamid Karzai.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe