Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA pe care le-au numit „distructive şi ostile"

  • Vladimir Putin şi Xi Jinping au promis joi să colaboreze împotriva a ceea ce au calificat drept presiuni „distructive şi ostile” din partea SUA şi să aprofundeze legăturile.
  • Ţările pe care le reprezintă au promis, de asemenea, să îşi aprofundeze parteneriatul economic, care a apărut ca un colac de salvare vital pentru susţinerea Rusiei după ce sancţiunile occidentale, după invazia brutală a Moscovei în Ucraina, au tăiat-o de pe pieţele globale şi din lanţurile de aprovizionare.
Urmărește
1606 afișări
Imaginea articolului Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile"

Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA pe care le-au numit „distructive şi ostile"

Preşedintele Chinei l-a întâmpinat pe omologul său rus, care a sosit la Beijing înainte de zori, la Marea Sală a Poporului, înaintea a două zile de întâlniri menite să sublinieze relaţia strânsă a liderilor şi să consolideze sprijinul Chinei pentru economia de război a Rusiei, relatează FT.

Vizita de stat a lui Putin, prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un al cincilea mandat de preşedinte, săptămâna trecută, a fost o replică clară la adresa SUA, după ce secretarul de stat Antony Blinken a îndemnat luna trecută China să renunţe la sprijinul acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina. Washingtonul a luat în considerare, de asemenea, impunerea de sancţiuni asupra instituţiilor financiare chineze dacă Beijingul nu îşi încetează sprijinul.

Un oficial american de rang înalt a declarat că mesajul transmis de Putin şi Xi este „un semnal în întreaga Republică Populară Chineză că este în regulă să meargă înainte cu toată viteza în toate schimburile comerciale cu Rusia, iar acest lucru este îngrijorător”.

„Considerăm că este inacceptabil faptul că firmele chineze îl ajută pe Putin să ducă acest război împotriva Ucrainei şi, dacă China pretinde că susţine pacea în Europa, nu poate continua să alimenteze cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene. Aceasta nu este doar o poziţie a SUA. Aţi auzit-o şi din partea partenerilor noştri din G7, a NATO şi a UE.”, a declarat oficialul american pentru FT.

Rusia-China, schimburi economice

În timp ce Rusia şi China au înregistrat o creştere uriaşă a schimburilor comerciale după izbucnirea războiului din Ucraina, există semne că Beijingul s-a retras uşor după ce SUA a avertizat că ar putea viza companiile chineze care se pare că au contribuit la finanţarea maşinăriei de război a Kremlinului.

Exporturile Chinei către vecinul său au scăzut în lunile martie şi aprilie, deoarece SUA au ameninţat că vor viza băncile chineze despre care au afirmat că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile.

Cu toate acestea, cel mai înalt oficial rus din domeniul energiei a declarat joi că Moscova urmăreşte să finalizeze un acord pentru un nou gazoduct, Power of Siberia 2, între cele două ţări „în viitorul apropiat”.

„Intenţionăm să finalizăm revizuirea şi să semnăm un contract pentru construcţia unui gazoduct cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi [pe an] în viitorul apropiat”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Novak, la televiziunea de stat rusă.

Negocierile privind proiectul, care, speră Rusia, va înlocui exporturile de gaze pierdute către Europa, au fost întârziate pe fondul dezacordurilor dintre Moscova şi Beijing cu privire la detalii esenţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici