După asasinarea lui George Floyd, care a fost ucis de forţele de ordine în timpul arestării, mulţi americani şi-au însuşit sarcina de a dezrădăcina rasismul, despre care spuneau că ar fi infectat întreaga societate. În mass-media, ştiinţă, mediul academic, start-up-uri şi mari companii, mulţi manageri s-au simţit obligaţi să promită că vor lupta împotriva „supremaţiei albe”.
S-a instalat de atunci o atmosferă de supraveghere a deviaţiilor ideologice, amplificată de reţelele sociale. În acelaşi timp, cărţi precum White Fragility de Robin DiAngelo şi How to Become an Antiracist de Ibram X. Kendi au stabilit o definiţie nouă şi foarte largă a cuvântului „rasist”. Multe comentarii care ar fi părut inofensive în urmă cu câţiva ani au fost astfel etichetate drept „rasiste” şi au devenit pasibile de a fi pedepsite.
Nu lipsesc exemplele acestei intoleranţe din ce în ce mai virulente. În februarie 2021, Paul Rossi, profesor de matematică la o şcoală privată de lux din Manhattan, New York, a intervenit într-o discuţie cu „grupul său de afinitate” alb. Şcoala ţine, într-adevăr, dezbateri cu grupuri separate bazate pe „identităţi”, iar consultantul care a condus discuţia a arătat un diapozitiv care indica faptul că individualismul şi obiectivitatea erau semnele distinctive ale „suprematismului alb”.
„Cursuri de reparare”
Paul Rossi a criticat conceptele ca „fiind reduse la caracteristici rasiale”, iar câteva zile mai târziu, directorul instituţiei l-a avertizat că „alte cazuri de conduită neprofesionistă l-ar putea duce la concediere”. Într-o conversaţie pe care Paul Rossi a înregistrat-o în secret, directorul şcolii a recunoscut că este îngrijorat de demonizarea excesivă a elevilor albi. Conducerea l-a îndrumat pe profesor să participe la „cursuri de reparare” pentru a-şi păstra locul de muncă. Dar el a preferat să demisioneze.
Un student la medicină a fost sancţionat după ce şi-a exprimat dezacordul cu privire la noţiunea de „micro-agresiuni” – cuvinte sau atitudini care sunt nesemnificative la prima vedere, dar care reflectă o prejudecată faţă de o anumită comunitate. Tânărul a făcut obiectul unei anchete a administraţiei universitare, care i-a cerut să facă o evaluare psihologică. Pe care a refuzat-o. A fost exclus şi acum dă în judecată universitatea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.