Nouă incursiune chineză în apropierea Insulelor Senkaku

Trei nave chineze de supraveghere au intrat joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia, după o zi dela vizita premierului japonez Shinzo Abe în regiune, a anunţat Paza de Coastă niponă.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Nouă incursiune chineză în apropierea Insulelor Senkaku

Nouă incursiune chineză în apropierea Insulelor Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste nave au pătruns către ora locală 09.30 (03.30, ora României) în zona de 12 mile maritime (un pic peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului nelocuit Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu, în Marea Chinei de Est, a precizat aceeaşi sursă.

Această nouă incursiune are loc după o zi de la vizita lui Shinzo Abe, aflat în plină campanie electorală pentru alegeri la Senat, duminică, pe o insulă japoneză îndepărtată, pentru a se întâlni cu membri ai Pazei de Coastă care patrulează în zona arhipelagului Senkaku.

"Voi continua să apăr teritoriul, apele şi spaţiul nostru aerian", a declarat Shinzo Abe în faţa a aproximativ 40 de membri ai Pazei de Coastă, pe Insula Ishigaki, în arhipelagul Okinawa, la aproximativ 2.000 de kilometri sud de Tokyo.

Insula Ishigaki se află la mai puţin de 200 de kilometri distanţă de Taïwan. Este pentru prima dată, după 48 de ani, când un premier japonez în funcţie vizitează insula, potrivit postului de televiziune public NHK.

Insulele "Senkaku fac parte integrantă din Japonia, din punct de vedere istoric şi în virtutea dreptului internaţional", a reiterat Shinzo Abe la Ishigaki.

Din cauza acestui diferend, relaţiile sino-nipone au atins cel mai slab nivel. China trimite în mod regulat nave în zona Insulelor Senkaku/Diaoyu, iar uneori şi avioane, după ce statul nipon a naţionalizat, în septembrie 2012, trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez.

Această iniţiativă a declanşat o săptămână de manifestaţii antijaponeze, inclusiv unele violente, în numeroase oraşe din China.

Ajuns la putere la sfârşitul lui decembrie, Shinzo Abe a menţinut o direcţie fermă în privinţa acestui contencios, mergând până la a avertiza, în aprilie, că Japonia va respinge, la nevoie, "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

Până în prezent, premierul japonez nu s-a întâlnit cu omologul său chinez

Japonia şi Statele Unite au efectuat, la mijlocul lui iunie, exerciţii militare care simulau operaţiuni de recucerire a unor insule îndepărtate.

Ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera a ţinut să precizeze că aceste exerciţii, care se desfăşoară în California, nu vizează China şi au scopul să testeze eficienţa cooperării militare americano-japoneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici