Îngrijitorii organizaţiei umanitare tratau, în noaptea bombardamentului, 105 pacienţi, iar „nouă dintre ei lipsesc în continuare la apel”, a declarat Guilhem Molinie, şeful misiunii MSF în Afganistan, într-o conferinţă de presă la Kabul. În plus, dintre cei 461 de angajaţi MSF la Kunduz, „24 nu au dat niciun semn de viaţă”, a anunţat el.
„Încercăm să le dăm de urmă”, a subliniat Molinie, care a apreciat că „nu se întrunesc condiţiile” ca spitalul MSF de la Kunduz să poată fi redeschis şi ca ONG-ul să-şi trimită personalul la faţa locului.
Medici fără Frontiere şi-a retras tot personalul din spital la o zi după atacul aerian american solicitat de către armata afgană, în care au fost ucişi cel puţin 12 angajaţi şi zece pacienţi.
Preşedintele american Barack Obama a prezentat scuze MSF miercuri, însă ONG-ul continuă să ceară o anchetă internaţională independentă asupra acestui bombardament, subliniind că nu are încredere în cea pe care o efectuează Pentagonul cu privire la această tragedie, pe care a denunţat-o drept o „crimă de război”.
„Spitalul a fost bombardat în mai multe rânduri, timp de aproape o oră”, a declarat Christopher Stokes, directorul general al MSF, în această conferinţă de presă.
Organizaţia afirmă că a transmis – preventiv – coordonatele GPS ale centrului de îngrijire armatelor americană şi afgană şi că le-a avertizat imediat ce au avut loc primele bombardamente.