Nouă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din Franţa

Scurgeri de substanţe radioactive "fără impact asupra mediului înconjurător" au fost înregistrate la o uzină din Franţa, exploatată de o filială a grupului Areva, la Romans-sur-Isere (sud-est), a anunţat vineri Autoritatea pentru siguranţă nucleară (ASN).

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Nouă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din Franţa

Nouă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din Franţa (Imagine: Mediafax/AFP)

Acesta este cel de-al doilea incident în decurs de două săptămâni, după cel produs la centrala nucleară de la Tricastin (sud-est). Guvernul a dispus joi verificarea pânzei freatice din apropierea tuturor centralelor nucleare franceze.

În noaptea de 7 spre 8 iulie, o defecţiune la centrala de la Tricastin a provocat o scurgere de efluenţi conţinând circa 75 de kilograme de uraniu.

După o anchetă internă, Areva a recunoscut că la "originea acestui incident" a fost "o lipsă evidentă de coordonare între echipele care se ocupau de lucrări şi cele responsabile cu exploatarea".

Incidentul s-a produs la uzina FBFC, care produce combustibil nuclear pentru centralele electrice şi reactoarele de cercetare şi nu are legătură cu cel de la Tricastin "întrucât nu există nici un fel de impact asupra mediului", potrivit purtătoarei de cuvânt Evangelia Petit.

"Primele analize arată că nu există nici un fel de impact asupra mediului, întrucât cantităţile de uraniu sunt foarte mici, de ordinul a câteva sute de grame", a precizat aceasta, adăugând că "pânza freatică este foarte departe şi solul este foarte etanş".

"Am fost alertaţi ieri seară de Areva, operatorul uzinei FBFC", a precizat Petit.

Potrivit ASN scurgerea a fost descoperită "cu ocazia unor lucrări", adăugând că în noaptea de joi spre vineri s-a efectuat o inspecţie.

"Inspectorii ASN au descoperit spargerea canalizării subterane vechi de câţiva ani", potrivit unui comunicat.

"Operatorul (franco-belgian Areva/NP) va proceda la o curăţare a zonei contaminate", inspectorii cerând "ca toate probele materialele să fie analizate pentru a evalua cantitatea de uraniu prezentă".

Directorul institutului a fost înlocuit, iar liderul grupului Areva, Anne Lauvergeon, urma să sosească la faţa locului vineri.

Guvernul ceruse vinei verificarea calităţii pânzei freatice în apropierea tuturor centralelor nucleare din Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici