Kremlinul a negat luni, 21 decembrie, ca se află la originea valului de atacuri cibernetice sofisticate care vizează serviciile şi întreprinderile federale din Statele Unite, catalogând acuzaţiile drept ”neîntemeiată” şi se încadrează în „rusofobie,” notează
Le Figaro.
Aceste atacuri cibernetice „nu au nimic de-a face cu noi, deoarece Rusia nu este implicată în aceste atacuri,” a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Toate acuzaţiile de implicare ale Rusiei sunt absolut nefondate şi fac parte din continuitatea rusofobiei oarbe, pe care o vedem la fiecare incident”, a adăugat el.
Şeful Departamentului de Stat, Mike Pompeo, a arătat cu degetul spre Moscova. Potrivit grupului american de securitate IT FireEye, el însuşi
victima atacurilor cibernetice săptămâna trecută, guvernele şi companiile din sectoarele de consultanţă, tehnologie şi energie au fost vizate în primăvara anului 2020 în America de Nord, în Europa, Asia şi Orientul Mijlociu. În Statele Unite, Departamentul pentru Securitate Internă, departamentele Trezoreriei şi Comerţului şi mai multe agenţii federale au fost afectate, potrivit rapoartelor de presă.
Hackerii s-au infiltrat în sistemele informatice ale acestor entităţi, profitând de o actualizare a software-ului de supraveghere dezvoltat de compania SolarWinds şi utilizat de zeci de mii de companii şi administraţii din întreaga lume. Mai multe mijloace mass-media americane au văzut în aceste atacuri semnul unui grup rus de hackeri ataşaţi informaţiilor militare ruseşti. Rusia a fost acuzată de mai multe ori în ultimii ani de atacuri cibernetice pe scară largă în întreaga lume. Moscova a negat întotdeauna aceste acuzaţii.