- Home
- Externe
- (09.08.2022, 14:56)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noua Zeelandă este aproape să schimbe numele oficial al ţării. Maorii spun că actualul nume aminteşte de perioada colonială
Parlamentarii neozeelandezii doresc să renunţe la numele ţării care aminteşte de perioada colonială şi să adopte un altul - Aotearoa, un cuvânt Māori care se referă la norii despre care istoria orală a indigenilor spune că i-au ajutat pe primii navigatori polinezieni să ajungă aici.
Urmărește
31030 afișări
În întreaga lume, mai multe ţări îşi regândesc identităţile pentru a răspunde resentimentelor faţă de trecutul lor colonial şi pentru a-şi făuri un nou viitor. În unele cazuri, acest lucru implică schimbarea şefului statului, cum ar fi ruperea legăturilor dintre Barbados şi monarhia britanică. În altele, a însemnat schimbarea numelui oficial, aşa cum a făcut Eswatini în 2018, când conducătorul său absolut a decis că nu mai trebuie să fie cunoscut sub numele de Swaziland. În ultimii ani, Australia şi-a modificat imnul naţional pentru că nu reflecta istoria sa aborigenă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
În Noua Zeelandă, chestiunea se apropie de final, deoarece o petiţie pentru redenumirea ţării Aotearoa a adunat peste 70.000 de semnături şi va fi analizată de o comisie parlamentară care ar putea recomanda un vot în Parlament, ar putea supune la referendum sau nu ar lua nicio măsură, scrie The Wall Street Journal.
"Este o realiniere la locul în care ne aflăm ca naţiune", a declarat Rawiri Waititi, co-lider al Partidului Māori, un mic partid din Parlament care a susţinut petiţia. "Nu este nimic de care să ne fie frică".
De-a lungul mai multor decenii, Aotearoa a devenit mai frecventă în vorbirea de zi cu zi. Apare pe bancnote şi paşapoarte şi este adesea în documentele guvernamentale, fie singură, fie combinat cu Noua Zeelandă. Când SUA şi Noua Zeelandă au emis o declaraţie comună în urma unei întâlniri a liderilor lor în luna mai, aceasta s-a referit la Jacinda Ardern ca prim-ministru al Aotearoa Noua Zeelandă. Māori este una dintre cele trei limbi oficiale din Noua Zeelandă, dar gradul de fluenţă a scăzut vertiginos, o moştenire a politicilor din epoca colonială care au restricţionat utilizarea acesteia.
Ardern salută utilizarea mai largă a denumirii Aotearoa, dar o schimbare oficială a numelui nu este explorată de guvern, a declarat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului. Printre cei care sunt în favoarea unui referendum se numără Christopher Luxon, liderul Partidului Naţional de opoziţie, care consideră că este o problemă care nu ar trebui să fie decisă de guvern.
Unii oficiali se tem că schimbarea numelui ţării ar putea afecta industria turismului, deoarece Noua Zeelandă este un brand puternic şi stabilit la nivel internaţional. "Ar fi ca şi cum BMW s-ar rebrandui ca Bavarian Motors", a spus primarul oraşului Queenstown.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe