Noul Bauhaus european: Cerere de proiecte pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei

Comisia Europeană solicită propuneri pentru trei proiecte: două pentru reconstrucţia Ucrainei şi unul pentru dezvoltarea competenţelor în domeniul construcţiilor durabile.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Noul Bauhaus european: Cerere de proiecte pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei

Cererile de proiecte pentru reconstrucţia Ucrainei fac parte din iniţiativa „Phoenix” anunţată în luna februarie de comisarul Virginijus Sinkevičius şi sunt finanţate prin programul LIFE. Scopul iniţiativei „Phoenix” este de a dezvolta şi de a pune la dispoziţia oraşelor ucrainene expertiză de vârf din partea comunităţii noului Bauhaus european (NBE) în domeniul reconstrucţiei durabile şi la preţuri accesibile. Iniţiativa conectează, de asemenea, oraşe ucrainene cu oraşe din UE care împărtăşesc aceeaşi viziune pentru a face schimb de experienţă în ceea ce priveşte neutralitatea climatică şi creşterea eficienţei energetice.

În privinţa sprijinirii oraşelor ucrainene în procesul de reconstrucţie, două proiecte LIFE vor sprijini oraşele să identifice şi să utilizeze o abordare globală şi durabilă în materie de planificare urbană, incluzând soluţii inovatoare eficace şi sprijin pentru reconstrucţia rapidă a infrastructurilor şi instalaţiilor distruse sau deteriorate. Proiectele se vor concentra pe (re)construcţia durabilă şi circulară, inclusiv pe gestionarea deşeurilor, reutilizarea deşeurilor rezultate din daune şi distrugeri sau gestionarea deşeurilor periculoase. Proiectele vor include, de asemenea, epurarea apelor uzate, precum şi decontaminarea. Acestea se vor baza pe cartografieri şi strategii finanţate anterior din fonduri europene.

În ceea ce priveşte promovarea competenţelor durabile în domeniul construcţiilor, în paralel, un alt proiect LIFEEN va contribui la Academia NBE, cu scopul de a dezvolta, a promova şi a consolida competenţele necesare pentru construcţii durabile. Proiectul va contribui la cartografierea iniţiativelor de formare în materie de durabilitate în ecosistemul construcţiilor, cu accent pe biomateriale şi circularitate; la testarea unor proiecte-pilot privind utilizarea materialelor durabile pentru construcţii (cu accent pe lemn şi alte biomateriale); precum şi la promovarea iniţiativelor de schimb de competenţe.

Această cerere de proiecte este deosebit de relevantă în contextul Anului european al competenţelor şi va contribui la dezvoltarea Academiei NBE şi la elaborarea unor cursuri de formare privind construcţiile durabile, circularitatea şi biomaterialele menite să accelereze transformarea sectorului construcţiilor.

În acelaşi timp, noul Bauhaus european a lansat o cerere de proiecte vizând cartografierea materialele didactice deja existente şi posibile contribuţii la Academia NBEEN. Această cerere este deschisă până la 25 aprilie.

Noul Bauhaus european (NBE) este un proiect ecologic, economic şi cultural lansat de preşedinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2020. NBE pune accentul pe consolidarea comunităţii şi pe abordări ascendente pentru punerea în aplicare a Pactului verde european, prin promovarea unor locuri, produse şi servicii frumoase, durabile şi favorabile incluziunii. La numai doi ani de la lansarea sa, NBE a devenit o mişcare cu o comunitate activă şi în creştere de peste 1 000 de membri dintr-o gamă largă de sectoare (de exemplu, educaţie, construcţii, modă) care îşi desfăşoară activitatea în toate statele membre ale UE şi în afara acestora.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, comunitatea NBE şi-a demonstrat disponibilitatea de a-i sprijini pe ucraineni, încercând întotdeauna să combine, pe cât posibil, acţiunile de urgenţă cu nevoile pe termen mai lung din ţară. În Ucraina, NBE colaborează foarte strâns cu mai mulţi parteneri ucraineni, cum ar fi Convenţia primarilor din est, ONG-urile Ro3kvit şi ReThink sau Consiliul Arhitecţilor din Europa.

Academia NBE a fost anunţată pentru prima dată de preşedinta Ursula von der Leyen în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta pune accentul pe cercetare şi inovare şi pe competenţele necesare de care avem nevoie pentru tranziţia verde, în special în sectorul construcţiilor. Pentru proiectele anunţate miercuri este disponibilă o finanţare totală de aproximativ 3 milioane de euro, în plus faţă de cele 8 milioane de euro în cadrul finanţării LIFE existente în favoarea NBE, pentru care ar putea fi eligibile şi propuneri similare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici