Noul Guvern belgian a obţinut încrederea Parlamentului
Acest Guvern de dreapta, care a depus jurământul sâmbătă, la patru luni după alegerile legislative, rezultă dintr-o coaliţie inedită între trei partide olandofone, inclusiv naţionaliştii din cadrul N-VA, şi o singură formaţiune francofonă, Mişcarea Reformatoare (MR, liberal), condusă de Charles Michel.
Noul Guvern a obţinut încrederea Parlamentului cu 84 de voturi pentru, 58 împotrivă şi o abţinere, la finalul a 30 de ore de dezbateri.
Premierul, în vârstă de 38 de ani, a apărat, marţi, în primul său discurs pe teme de politică generală, un program ce cuprinde importante reforme economice şi sociale, între care creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani în 2030.
Sindicatele au anunţat imediat o serie de acţiuni, între care o grevă generală pentru 15 decembrie.
Însă primii paşi ai guvernului au fost umbriţi de atitudinea a doi miniştri membri ai N-VA faţă de extrema dreaptă, care a declanşat o furtună fără precedent.
Ministrul de Interne, Jan Jambon, a şocat luni declarând că flamanzii care au colaborat cu germanii în timpul războiului „au avut motivele lor”.
Opoziţia de stânga, în special cea francofonă, a fost extrem de virulentă. Socialista Laurette Onkelinx a spus că a auzit „zgomot de cizme”, în timp ce şeful centriştilor francofoni, Benoît Lutgen, îi făcea „colaboratori” pe liberalii din MR pentru că s-au aliat cu naţionaliştii flamanzi.
Criticile cele mai aspre l-au vizat pe secretarul de Stat însărcinat cu problemele de azil şi migraţie, Theo Francken, pentru că s-a dus în weekend la a 90-a aniversare a unui fost colaborator şi pentru că a postat pe Facebook, în 2011, un mesaj în care afirma că „înţelege plusvaloarea diasporei evreieşti, chineze şi indiene”, dar nu şi pe cea a migranţilor „marocani, congolezi şi algerieni”.
„Împreună cu întreg Guvernul (…), condamnăm colaborarea. Este o crimă, o crimă nejustificabilă”, a declarat premierul, acuzând opoziţia că încearcă să lanseze o „gherilă”.
Theo Franken, obligat de Charles Michel, şi-a prezentat scuze joi. „Realizez că am rănit oameni. Doresc, sincer, să mă scuz. Vă garantez că voi fi un secretar de Stat în interesul tuturor locuitorilor acestei ţări, cu un mare respect pentru fiecare”, a declarat el în faţa deputaţior.
„Aceste scuze nu înseamnă nimic. Vrem demisia dumneavoastră”, a răspuns socialista francofonă Julie Fernandez, după care a strigat „No pasaran!” (Nu vor trece!), sloganul republicanilor spanioli.